Prezes GAZ-SYSTEM: Polska może zwiększyć eksport gazu na Ukrainę do 3 mld m3

17.03.2023, 09:29aktualizacja: 17.03.2023, 12:34

PAP/ Kadr z filmu
Polska, która ma szanse stać się hubem energetycznym i gazowym dla całej Europy Środkowo-Wschodniej, będzie konsekwentnie wspierać Ukrainę w utrzymywaniu, a następnie powojennej odbudowie infrastruktury krytycznej - to główne przesłanie konferencji E23: PL for UA.

W spotkaniu na Stadionie Narodowym w Warszawie (miejscu symbolicznym, gdyż wybudowanym przy okazji organizowanych wspólnie przez Polskę i Ukrainę piłkarskich Mistrzostw Europy) udział wzięli przedstawiciele największych spółek z obu państw odpowiedzialnych za pozyskiwanie i przesyłanie gazu ziemnego, ropy, energii elektrycznej oraz jądrowej.

Konferencja, zorganizowana pod patronatem prezesa Rady Ministrów i pełnomocnika rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej, służyła skoordynowaniu działań wiodących operatorów Polski i Ukrainy. Ich cel jest oczywisty - wzmocnienie bezpieczeństwa i suwerenności energetycznej całego naszego regionu.

„Podejmowane od lat wysiłki i inwestycje, takie jak Terminal LNG w Świnoujściu czy gazociąg Baltic Pipe, doprowadziły do sytuacji, w której Polska jest dziś wreszcie całkowicie uniezależniona od surowców sprzedawanych przez Kreml. Co więcej, poprzez ścisłą współpracę z naszymi sąsiadami, w tym Ukrainą, dajemy całemu regionowi szansę na wyrwanie się z tego rosyjskiego miru” - powiedział premier Mateusz Morawiecki.

Na konieczność ostatecznego zerwania relacji handlowych z Moskwą, również w obszarze energetyki, wskazywał także Wasyl Zwarycz, ambasador Ukrainy w RP. Dyplomata przypomniał także, że rosyjski najeźdźca nieustannie dewastuje infrastrukturę krytyczną jego ojczyzny, a utrzymanie możliwie stabilnych dostaw ciepła czy elektryczności dla jej mieszkańców jest możliwe m.in. dzięki dostawom niezbędnego sprzętu oraz technologii od polskich spółek energetycznych.

Z kolei Anna Moskwa, minister klimatu i środowiska, odniosła się do możliwości wielopłaszczyznowej współpracy między Polską a Ukrainą w dziedzinie energetyki.

„Nasz kraj jest stawiany w całej Europie za wzór w takich obszarach jak rozwój folowoltaiki czy zmniejszanie zanieczyszczenia powietrza - z kolei Ukraina posiada olbrzymie doświadczenie chociażby w sektorze energetyki atomowej. Lista wspólnych projektów, inicjatyw oraz inwestycji, którą opracowaliśmy ze stroną ukraińską jeszcze przed wybuchem wojny, nadal pozostaje aktualna” - deklarowała minister.

Jednym z głównych tematów konferencji E23: PL for UA, były polsko-ukraińskie działania mające na celu dalsze wzmacnianie zintegrowanego rynku gazu ziemnego oraz dekarbonizację infrastruktury przesyłowej zarządzanej przez GAZ-SYSTEM i GTSOU (ukraińskiego operatora gazowego).

„Natychmiast po zatrzymaniu dostaw rosyjskiego gazu przez teren Ukrainy podjęliśmy działania związane z uruchomieniem ciągłego przesyłu gazu w jej kierunku i do teraz zapewniamy przepustowość w zależności od potrzeb oraz możliwości naszego systemu przesyłowego” - powiedział Marcin Chludziński, prezes zarządu GAZ-SYSTEM.

Przypomniał, że obecnie dostawy gazu z Polski na Ukrainę sięgają około 1,5 mld m3. W drugiej połowie tego roku wartość ta może zostać podwojona. Zdaniem Marcina Chludzińskiego, będzie to miało kluczowe znaczenie dla odbudowy ukraińskiego potencjału przemysłowego.

GAZ-SYSTEM jest strategicznym podmiotem w polskiej gospodarce, odpowiadającym za transport gazu ziemnego i zarządzającym najważniejszymi gazociągami oraz obiektami gazowymi w Polsce. Spółka zaangażowana jest również w budowę połączeń międzysystemowych z Litwą i Słowacją oraz projektowanie gazociągów lądowych, które połączą planowany terminal pływający FSRU w Zatoce Gdańskiej z krajowym systemem przesyłowym, zapewniając stabilne dostawy surowca również na rynki zagraniczne.

„Współdziałamy z Ukrainą na poziomie operatorskim, zapewniając płynność i niezakłócony przesył gazu zgodnie z rynkowymi regulacjami. Z kolei na poziomie strategicznym planujemy rozwój infrastruktury przesyłowej oraz wzmocnienie wzajemnych połączeń pomiędzy polskim i ukraińskim rynkiem gazu, a także współpracę w obszarze nowych możliwości przesyłu paliw przyszłości, takich jak wodór czy biometan” - zaznaczył prezes GAZ-SYSTEM.

Marcin Chludziński dodał, że omawiane podczas konferencji E23: PL for UA inwestycje i projekty gazowe wpisują się w europejską politykę klimatyczną oraz realizują jeden z nadrzędnych celów wspólnoty, jakim jest zacieśnianie więzów pomiędzy poszczególnymi krajami i regionami kontynentu.

Organizatorami wydarzenia były główne spółki energetyczne z Polski i Ukrainy m.in. GAZ-SYSTEM S.A., PSE S.A., PERN S.A. i PEJ. Sp. z o.o.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo