PRÓCHNIK SA (24/2016) Przyjęcie założeń nowej strategii Spółki w zakresie rozwoju segmentu online.

15.11.2016, 09:20aktualizacja: 15.11.2016, 09:20

Raport bieżący 24/2016

Zarząd spółki Próchnik Spółka Akcyjna ("Spółka"), informuje o podjęciu w dniu 15 listopada 2016 r. uchwały w sprawie przyjęcia założeń nowej strategii Spółki w zakresie rozwoju internetowych kanałów dystrybucji. Strategia zakłada podjęcie przez Spółkę szeregu działań w latach 2016-2018.

Cele strategiczne

Strategia zakłada podjęcie działań w celu rozwoju internetowych kanałów sprzedaży, a tym samym dotarcia do nowych grup docelowych.

Sposób realizacji

Cele strategiczne w zakresie rozbudowy kanałów internetowych mają zostać osiągnięte w pierwszym etapie poprzez planowane przejęcia przez Spółkę 3 podmiotów - operatorów sklepów internetowych i platformy e-commerce o łącznej przewidywanej sprzedaży w 2016 roku w wysokości około 6 mln zł.

Perspektywa finansowa strategii

Zgodnie ze strategią, realizacja przejęć pozwoli na osiągnięcie przychodów Spółki w kanale internetowym w wysokości ok. 20 milionów złotych w 2017 roku i ok. 30 milionów złotych w 2018 roku. Spółka zakłada, że w efekcie rozbudowy kanałów internetowych osiągnięty zostanie pozytywny efekt również w tradycyjnym obszarze sprzedaży (efekt ROPO - "Research Online Purchase Offline").

Źródła finansowania strategii

Strategia zakłada sfinansowanie akwizycji podmiotów z segmentu e-commerce ze środków własnych Spółki oraz środków planowanych do pozyskania z nowej emisji akcji Spółki. W tym celu Zarząd ma zamiar zwołać Walne Zgromadzenie i zaproponować podjęcie przez akcjonariuszy Spółki uchwały upoważniającej Zarząd do emisji do 12 mln nowych akcji w ramach kapitału docelowego.

Powyższą strategię opracowano w oparciu o następujące założenia:

- Rosnący udział kanału e-commerce w sprzedaży detalicznej ogółem oraz dynamika rozwoju tego kanału.

- Analizę grupy docelowej Próchnik S.A. oraz perspektywicznych, docelowych grup klientów.

- Przewidywane korzyści synergiczne z wykorzystania zasobów przejmowanych podmiotów (posiadane marki, bazy klientów oraz potencjał generowany przez nie).

- Zbudowane przez Spółkę kompetencje w zakresie dystrybucji oraz marketingu internetowego, znajdujące odzwierciedlenie w dotychczasowych wynikach sprzedaży własnych marek.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz