PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLU ZAGRANICZNEGO BALTONA SA (16/2017) Informacja o zamiarze ujęcia w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym za 2016 rok odpisu aktualizacyjnego wartość aktywów

26.04.2017, 21:43aktualizacja: 26.04.2017, 21:43

Raport bieżący 16/2017

Zarząd Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego "Baltona" S.A. (dalej: Emitent lub Spółka) informuje, że w toku przeprowadzenia czynności rewizji finansowej po przeprowadzeniu okresowej weryfikacji wartości aktywów Grupy Kapitałowej Emitenta realizowanej na potrzeby prac związanych ze sporządzeniem skonsolidowanego sprawozdania finansowego za 2016 rok, podjęta została decyzja o ujęciu odpisu aktualizującego częściowo wartość aktywów w postaci wartości firmy grupy kapitałowej CDD Holding B.V. z siedzibą w Holandii (dalej: CDD Holding) co związane jest z wystąpieniem przesłanek utraty wartości ww. aktywów.

Odpis, o którym mowa powyżej zostanie ujęty w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym w pozycji pozostałe koszty operacyjne w wysokości 2.000 tys. zł.

Emitent zwraca przy tym uwagę, iż powyższa jednorazowa operacja ma charakter księgowy i nie wpływa na sytuację płynnościową Spółki oraz jej Grupy Kapitałowej.

Jednocześnie na dzień sporządzenia niniejszego komunikatu nie zostały zakończone czynności rewizji finansowej w odniesieniu do jednostkowego sprawozdania finansowego za 2016 i tym samym nie można wykluczyć, iż odpis wartości udziałów CDD Holding zostanie uwzględniony również w sprawozdaniu jednostkowym Spółki za 2016 rok.

Emitent informuje, iż szczegółowe informacje nt. wyników finansowych za 2016 rok zostaną przekazane w raportach okresowych odpowiednio Spółki i Grupy Kapitałowej Emitenta za ww. okres.

Szczegółowa podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz