PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLU ZAGRANICZNEGO BALTONA SA (17/2019) Informacja nt. współpracy z dostawcą towarów z obszaru FMCG

09.05.2019, 17:15aktualizacja: 09.05.2019, 17:15

Raport bieżący 17/2019

Zarząd Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego "Baltona" S.A. (dalej: Spółka lub Emitent) informuje, iż w dniu 9 maja 2019 roku zawarł pakiet dokumentów określających warunki współpracy z PT Dystrybucja S.A. (dalej: Dostawca) w zakresie dostaw towarów z obszaru FMCG oraz ustanowienia zabezpieczeń tychże umów.

W związku z powyższym współpraca z Dostawcą obejmować będzie dostawy realizowane bezpośrednio do sklepów zlokalizowanych na lotniskach w Polsce, w tym te realizowane na lotnisku w Warszawie, gdzie działalność prowadzona jest poprzez spółkę zależną od Emitenta, tj. BH Travel Retail Poland Sp. z o.o. (dalej: BH Travel).

Współpraca z Dostawcą została ustalona na czas nieokreślony z możliwością jej wypowiedzenia z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia.

Szacowana wartość łącznej współpracy Grupy kapitałowej Emitenta z Dostawcą wynosi ok. 100 mln zł netto rocznie.

W ramach współpracy własność towarów następuje po zapłacie całkowitej ceny sprzedaży. W związku z udzieleniem kredytów kupieckich w ramach realizowanej współpracy ustanowione zostaną przez Emitenta na rzecz Dostawcy zabezpieczenia obejmujące w szczególności weksle własne in blanco wraz z deklaracjami wekslowymi, oświadczenia o poddaniu się przez Emitenta egzekucji w trybie art. 777 § 1 pkt 5 KPC do łącznej kwoty 5,5 mln zł z terminem do końca 2025 roku oraz bezterminowe poręczenie do kwoty 3,85 mln zł za zobowiązania BH Travel, w związku z udzielonym tej spółce przez Dostawcę kredytem kupieckim.

Warunki współpracy z Dostawcą nie przewidują ewentualności naliczenia kar umownych a pozostałe warunki współpracy, w tym dotyczące rozwiązania umowy czy też odpowiedzialności za dostawy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych przy tego rodzaju współpracy.

Szczegółowa podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz