PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLU ZAGRANICZNEGO BALTONA SA (33/2019) Podjęcie decyzji o połączeniu ze spółkami zależnymi

14.08.2019, 18:53aktualizacja: 14.08.2019, 18:53

Raport bieżący 33/2019

Zarząd Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego "Baltona" S.A. [dalej: Emitent lub Spółka] informuje, iż w toku trwającego procesu przeglądu opcji strategicznych, w dniu 14 sierpnia 2019 roku Zarząd Spółki podjął decyzję o rozpoczęciu procesu połączenia Emitenta z następującymi spółkami zależnymi: Centrum Usług Wspólnych Baltona Sp. z o.o. oraz Sandpiper 3 Sp. z o.o. [Spółki Zależne]. Połączenie planowane jest w trybie art. 492 § 1 pkt 1 Kodeksu spółek handlowych, tj. poprzez przeniesienie całego majątku Spółek Zależnych na Emitenta, bez podwyższenia kapitału zakładowego Spółki. Z uwagi na fakt, że Emitent posiada wszystkie udziały Spółek Zależnych, połączenie zostanie przeprowadzone w trybie uproszczonym zgodnie z art. 516 § 6 Kodeksu spółek handlowych.

Spółki Zależne prowadzą działalność komplementarną w zakresie przedmiotowym do działalności Emitenta lub wspierającą Emitenta i tym samym proces połączenia nie wpłynie na zakres działalności Grupy Kapitałowej Emitenta, a jednoczenie pozwoli na uproszczenie jej struktury. W konsekwencji, Spółka oczekuje, iż w wyniku połączenia nastąpi wzrost efektywności zarządzania oraz uzyskane zostaną efekty synergii w obszarze operacyjnym poprzez optymalne wykorzystanie zasobów łączących się spółek.

Jednocześnie Emitent informuje, iż na dzień sporządzenia niniejszego raportu bieżącego w toku pozostają analizy opcji wskazanych w raporcie bieżącym nr 25/2019 z 12 czerwca 2019 roku odnoszące się do potencjalnej emisji krótkoterminowych instrumentów dłużnych oraz przeprowadzenia transakcji zbycia aktywów, jak również do optymalizacji lub dalszego uproszczenia struktury organizacyjnej Grupy Kapitałowej Emitenta.

O kolejnych istotnych etapach procesu połączenia Emitent będzie informował w trybie właściwych raportów.

Szczegółowa podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz