Przychody GWM za pierwszą połowę 2021 r. wyniosły 61,9 mld CNY

03.09.2021, 15:30aktualizacja: 03.09.2021, 15:33

GWM

BAODING, Chiny, 3 września 2021 r. /PRNewswire/ -- W dniu 27 sierpnia firma Great Wall Motor Company Limited (GWM) opublikowała raport finansowy za pierwsze półrocze 2021 r. W okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku przychody brutto GWM osiągnęły poziom 61928 mld CNY, przy wzroście rok do roku wynoszącym 72,36%; zysk netto wyniósł 3529 bn CNY, przy wzroście rok do roku równym 207,87%.

Wzrost przychodów wraz ze wzrostem zysku netto można przypisać stałemu zwiększaniu przez GWM zarówno wielkości sprzedaży gotowych samochodów, jak i średniej ceny sprzedaży jednego pojazdu. W pierwszej połowie 2021 r. nastąpił gwałtowny wzrost sprzedaży końcowej GWM. Firma sprzedała 614389 nowych pojazdów, przy wzroście sprzedaży rok do roku wynoszącym 53,68%. Systematycznie wzrasta również zdolność do tworzenia marek z segmentu premium, a średnia cena sprzedaży jednego pojazdu wyniosła 100800 CNY, przy wzroście sprzedaży rok do roku na poziomie 12,15%. Gromadzenie doświadczenia dzięki ciągłemu wdrażaniu technologii przyszłości jest również kluczowym czynnikiem w kontekście utrzymania wzrostu wielkości sprzedaży GWM. W pierwszej połowie 2021 r. firma zainwestowała blisko 2,9 mld CNY w badania naukowe i technologiczne oraz działania rozwojowe, co oznacza wzrost o 63,15% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Inwestycja ta umożliwiła szybsze wprowadzenie w ramach nowych produktów technologii przyszłości, takich jak wydajne zasilanie paliwem, inteligentna jazda i inteligentna kabina, a także pogłębienie innowacji w zakresie nowej energii i inteligentnych technologii.

Dzięki znakomitym wynikom uzyskanym dla pojazdów trzeciej generacji: HAVAL H6, HAVAL JOLION, GWM POER i innych globalnych modeli na rynkach zagranicznych, w tym w Rosji, Australii, Chile i RPA, sprzedaż zagraniczna GWM po raz kolejny osiągnęła rekordową wartość ‒ w pierwszej połowie roku firma sprzedała na zagranicznych rynkach łącznie 61559 pojazdów, notując wzrost w skali roku na poziomie 133,24%, co dodatkowo przyczyniło się do poprawy wyników półrocznych. Biorąc pod uwagę znaczny popyt na rynkach światowych, GWM stawia sobie nowy cel strategiczny, jakim jest osiągnięcie wielkości sprzedaży zagranicznej na poziomie 1 miliona pojazdów w 2025 r., konsekwentnie podejmując działania w tym kierunku. W ostatnim czasie GWM i Daimler Group podpisały porozumienie w sprawie przejęcia fabryki Erasemapolis w Brazylii. Posunięcie to przyspieszy rozwój GWM na rynku Ameryki Południowej. Jednocześnie GWM wkroczyła ze swoimi produktami: HAVAL H6 trzeciej generacji, HAVAL JOLION i GWM POER na rynki zamorskie, w tym do Nepalu, Iraku i Brunei oraz kontynuowała ekspansję na rynkach Azji Południowej, Bliskiego Wschodu i Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN).

Przyjmując Strategię 2025 jako zasadę przewodnią oraz stawiając sobie za cel przekształcenie się w „globalną firmę technologii mobilności”, GWM będzie nadal podejmować wszelkie możliwe wysiłki i pokonywać występujące trudności, aby promować nieustanną poprawę pozycji marki produktów oraz potencjału naukowo-technologicznego w ramach badań i rozwoju, a także pogłębiać swój globalny rozwój i dążyć do osiągnięcia nowych celów rozwojowych.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1608081/GWM_s_Revenue_in_the_First_Half_of_2021_Reached_CNY_61_9_Billion.jpg

Źródło: GWM

Źródło informacji: PR Newswire