QUMAK SA zawarcie znaczącej umowy faktoringu odwrotnego oraz zmiana umowy o limit wierzytelności

30.05.2014, 18:20aktualizacja: 30.05.2014, 18:20

Raport bieżący 27/2014

Zarząd Qumak S.A. (Spółka) informuje, że w dniu 29 maja 2014 r. do Spółki wpłynął podpisany egzemplarz umowy faktoringu odwrotnego, jaką Spółka zawarła z Raiffeisen Bank Polska Spółka Akcyjna (Bank).

Przedmiotem tej umowy, datowanej dnia 28 maja 2014 r. jest określenie zasad wstąpienia przez Bank w miejsce Wierzycieli Spółki na podstawie przedstawianych przez Spółkę faktur od jej dostawców na następujących warunkach:

- Okres obowiązywania umowy określony jako termin składania faktur: 29.05.2015, a termin wykorzystania limitu 30.09.2015

- Przyznany limit 20.000.000,- PLN

- Marża banku dodawana do stawki bazowej 1M (odpowiednio WIBOR/ EURIBOR/ LIBOR zależnie od kwoty faktury) naliczana dla uzgodnionego wydłużonego terminu płatności - 1,25 pp

Pozostałe warunki Umowy oraz prowizje i odsetki za opóźnienie w spłacie nie odbiegają od wysokości stawek stosowanych standardowo za tego typu usługi.

- Zabezpieczenie: weksel własny in blanco

Jednocześnie Spółka zawarła Aneks do Umowy o limit wierzytelności, zmieniający warunki Umowy o limit wierzytelności zawartej z Bankiem w dniu 25 kwietnia 2008 roku, ustalając jednocześnie tekst jednolity Umowy.

Umowa określa dopuszczalne formy kredytowania, limity poszczególnych form kredytowania oraz limity wykorzystania poszczególnych walut, i tak:

- Limit kredytowy ustalono do maksymalnej wysokości 30.000.000,-PLN.

- Cel limitu: finansowanie bieżącej działalności Spółki, a w szczególności:

- obsługa faktoringu odwrotnego na warunkach określonych w odrębnej umowie faktoringu odwrotnego (o której mowa poniżej) do kwoty stanowiącej równowartość 20.000.000,- zł

- gwarancje bankowe w PLN lub innej walucie wystawiane przez Bank na wniosek Spółki, zgodnie z zaakceptowanymi przez Bank zleceniami Spółki do kwoty stanowiącej równowartość 10.000.000,- PLN

Łączna kwota zadłużenia wynikająca z wykorzystania limitu w formach określonych wyżej nie może przekroczyć kwoty limitu.

Okres wykorzystania limitu upływa 30 maja 2016 r.

Dzień ostatecznej spłaty limitu: 29 maja 2023 r.

Zabezpieczeniem limitu jest pełnomocnictwo do rachunku bieżącego i innych rachunków Spółki w Banku oraz kaucja środków pieniężnych złożona przez Spółkę na rachunku banku w wysokości min. 20% kwoty Gwarancji gdy termin wystawianej gwarancji w ramach niniejszego limitu jest dłuższy niż 60 miesięcy (w przypadku gdy termin gwarancji jest krótszy, kaucja nie jest wymagana). Ponadto, Spółka złożyła oświadczenie o poddaniu się egzekucji do łącznej kwoty aktualnego zadłużenia wraz z odsetkami i innymi kosztami jednakże do kwoty nie większej nią 45.000.000 zł w zakresie wszelkich należności wynikających z transakcji zrealizowanych na podstawie Umowy.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego rodzaju umów.

Umowa spełnia kryterium umowy znaczącej z uwagi na fakt, iż jej wartość przekracza 10% kapitałów własnych Spółki.

Podstawa prawna:

RMF z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych, § 5 ust. 1. pkt 3

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/