RAEN SA (72/2023) Zawarcie umowy sprzedaży udziałów w Solar Polska New Energy PV 20 sp. z o.o. przez Raen S.A. oraz umowy o świadczenie usług rozwojowych przez spółkę zależną Seed Capital sp. z o.o.

29.12.2023, 22:52aktualizacja: 29.12.2023, 22:53

Raport bieżący 72/2023

Zarząd Raen S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej również: "Emitent") informuje, iż w dniu 29 grudnia 2023 roku zawarł ze spółką specjalnego przeznaczenia (SPV) pod firmą SEAFORTILLBY INVESTMENTS sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej: "SEAFORTILLBY INVESTMENTS"), umowę sprzedaży 80% udziałów w spółce Solar Polska New Energy PV 20 sp. z o.o. z siedzibą w Szczecinie (dalej: "Solar Polska New Energy PV 20"). Umowę nabycia udziałów w Solar Polska New Energy PV 20 Emitent zawarł w dniu 11 grudnia 2023 roku, o czym informował w raporcie bieżącym nr 65/2023 z dnia 11 grudnia 2023 roku. Przeniesienie własność udziałów nastąpi z chwilą zapłaty przez SEAFORTILLBY INVESTMENTS ceny sprzedaży udziałów.

Solar Polska New Energy PV 20 to podmiot, który posiada umowy dzierżawy gruntów o łącznej powierzchni 206,92 ha, na których realizowany będzie projekt elektrowni fotowoltaicznej wraz z magazynami energii i niezbędną infrastrukturą towarzyszącą, którego realizacje przygotowuje Solar Polska New Energy PV 20, zlokalizowanego w miejscowościach Błądkowo i Bienice, w gminie Dobra.

Emitent wraz z SEAFORTILLBY INVESTMENTS będą wspólnie rozwijać, na gruntach dzierżawionych przez Solar Polska New Energy PV 20, projekt elektrowni fotowoltaicznej wraz z magazynami energii. Projekt będzie rozwijany przez spółkę zależna od Emitenta - Seed Capital Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Seed Capital"). W związku z powyższym w dniu dzisiejszym Seed Capital zawarła z SEAFORTILLBY INVESTMENTS "Umowę o świadczenie usług rozwojowych", dotyczącą rozwoju projektu elektrowni fotowoltaicznej wraz z magazynami energii i niezbędną infrastrukturą towarzyszącą przez Seed Capital, zlokalizowanego w miejscowościach Błądkowo i Bienice, w gminie Dobra.

W ocenie Zarządu zawarcie powyższej umowy wpłynie na rozwój Grupy Kapitałowej Raen S.A. i przyczyni się do osiągnięcia pozytywnych wyników finansowych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz