REDAN SA sprzedaż mniejszościowego pakietu akcji Adesso SA

05.11.2014, 13:44aktualizacja: 05.11.2014, 13:44

Raport bieżący 43/2014

Zarząd Redan SA ("Redan") informuje, że w dniu 5 listopada 2014 roku Carrisonio Limited Partnership (spółka zależna Redan) ("Carrisonio") oraz 21 Concordia 1 s.a r.l. z siedzibą w Luksemburgu ("Inwestor") zawarły, za pośrednictwem biura maklerskiego, transakcję sprzedaży 369.766 akcji serii C ("Akcje Sprzedawane") Adesso Spółka Akcyjna z siedzibą w Andrychowie przy ul. Krakowskiej 140a, wpisanej do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000469423 ("Adesso") za łączną cenę w wysokości 35.000.000,00 zł. Zawarcie powyższej transakcji sprzedaży stanowi wykonanie umowy inwestycyjnej ("Umowa Inwestycyjna"), o której Redan informował w raporcie bieżącym nr 23/2014 w dniu 29 sierpnia 2014 roku, zmienionej aneksem nr 1 (raport bieżący nr 27/2014 z dnia 30 września 2014 roku) oraz aneksami nr 2 i 3 (raport bieżący nr 31/2014 z dnia 15 października 2014 r.).

Akcje Sprzedawane są akcjami imiennymi, uprzywilejowanymi w ten sposób, że każda Akcja Sprzedawana uprawnia do wykonywania dwóch głosów na walnych zgromadzeniach Adesso. Każda Akcja Sprzedawana ma wartość nominalną 40,00 zł. Akcje Sprzedawane stanowią 25,12% kapitału zakładowego Adesso i uprawniają do wykonywania 25,12% głosów na walnych zgromadzeniach Adesso. Łączna wartość ewidencyjna Akcji Sprzedawanych w księgach rachunkowych Carrisonio wynosiła 14.790.640,00 zł. Pomiędzy Redan oraz Carrisonio a Inwestorem nie istnieją inne powiązania niż wynikające z Umowy Inwestycyjnej (lub umów zawartych w wykonaniu Umowy Inwestycyjnej). Pomiędzy osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Redan lub Carrisonio a Inwestorem lub osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Inwestora nie występują żadne powiązania.

Po opisanej powyżej transakcji sprzedaży Akcji Sprzedawanych, Redan oraz podmioty od niego zależne posiadają 1 102 234 akcje imienne uprzywilejowane Adesso stanowiące 74,88% kapitału zakładowego Adesso oraz uprawniające do wykonywania 74,88% głosów na walnych zgromadzeniach Adesso. Akcje Adesso stanowią długoterminową inwestycję Redan.

Jednocześnie w dniu 5 listopada 2014 r. Carrisonio złożyło Inwestorowi ofertę nabycia od Carrisonio dodatkowych 158 388 akcji serii C Adesso, stanowiących 10,76% kapitału zakładowego Adesso oraz uprawniających do wykonywania 10,76% głosów na walnych zgromadzeniach Adesso, za łączną cenę 15.000.000,00 zł. Oferta ta może być przyjęta przez Inwestora w okresie 10 dni roboczych następujących po upływie pierwszej z następujących dat: (i) daty zatwierdzenia przez walne zgromadzenie Adesso sprawozdania finansowego Adesso za rok obrotowy 2014 albo (ii) upływu 6 miesięcy od daty 5 listopada 2014 r. Złożenie opisanej powyżej oferty stanowi także wykonanie Umowy Inwestycyjnej.

Redan, Adesso oraz Carrisonio wykonały również swoje obowiązki, przewidziane w Umowie Inwestycyjnej, w związku z zamknięciem ww. transakcji sprzedaży Akcji Sprzedawanych, o których Redan informował szerzej w raportach bieżących nr 23/2014 z dnia 29 sierpnia 2014 roku oraz nr 31/2014 z dnia 15 października 2014 roku.

Sprzedaż Akcji Sprzedawanych została uznana za sprzedaż aktywów o znaczącej wartości z uwagi na fakt, że łączna cena sprzedaży w wysokości 35.000.000,00 zł przekracza wartość 10% kapitałów własnych Redan.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra