RESBUD SA (26/2017) Zamian uzyskania statusu Spółki Europejskiej przez Emitenta

30.09.2017, 00:30aktualizacja: 30.09.2017, 00:30

Raport bieżący 26/2017

Zarząd RESBUD S.A. z siedzibą w Płocku informuje, że w dniu 29.09.2017r. powziął zamiar uzyskania statusu Spółki Europejskiej (societas europaea - SE) dla Emitenta w rozumieniu Ustawy z dnia 4 marca 2005 r. o europejskim zgrupowaniu interesów gospodarczych i spółce europejskiej.

Zarząd Emitenta wyjaśnia, że podjął decyzję o zapoczątkowaniu procedury uzyskania statusu Spółki Europejskiej w związku z tym, że upatruje szeregu korzyści jej akcjonariuszy jakie wiążą się z jego posiadaniem.

W szczególności Zarząd zauważa, że status Spółki Europejskiej otwiera Emitentowi łatwiejszy dostęp do rynków wszystkich krajów Unii Europejskiej oraz zapewnia należytą rozpoznawalność formy prawnej na terenie całej Unii Europejskiej wśród klientów i kontrahentów. Nadto Zarząd Emitenta zauważa, że jedną z zalet statusu Spółki Europejskiej jest znaczne zwiększenie mobilność podmiotu w ramach państw Unii Europejskiej.

Emitent informuje, że w celu osiągnięcia statusu Spółki Europejskiej zamierza w najbliższym czasie założyć podmiot w 100% zależny w jednym z państw członkowskich Unii Europejskiej a następnie przeprowadzić proceduję połączenia transgranicznego połączenia poprzez przejęcie podmiotu zależnego.

Emitent będzie o wszelkich istotnych czynnościach w ramach opisanej wyżej procedur informował na bieżąco w formie raportów.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz