RESBUD SA Informacja w sprawie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia zwołanego na dzień 01.12.2015r.

05.11.2015, 22:27aktualizacja: 05.11.2015, 22:27

Raport bieżący 28/2015

Zarząd spółki RESBUD S.A. z siedzibą w Płocku w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 27/2015 z dnia 04.11.2015r. informuje, że dniu 04.11.2015r. w związku z wątpliwościami powstałymi w zakresie uprawnienia akcjonariusza - spółki DAMF Invest S.A. do samodzielnego zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia w trybie art. 399 § 3 k.s.h. zwrócił się do tego akcjonariusza o udzielenie wyjaśnień w tym zakresie.

W dniu 05.11.2015r. akcjonariusz DAMF Invest S.A. w Płocku wyjaśnił, że uprawnienie do zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia w trybie art. 399 § 3 k.s.h. wynika z faktu, że spółka DAMF Invest S.A. w Płocku bezpośrednio i pośrednio kontroluje pakiet akcji dający ponad połowę ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta, co uprawnia DAMF Invest S.A. działającą w porozumieniu z tymi podmiotami , do zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia .

DAMF Invest S.A. wyjaśniła, że zwołując Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie na dzień 01.12.2015r. działała na podstawie upoważnienia akcjonariusza Emitenta spółki FON S.A. w Płocku i łącznie z FON SA reprezentowała pakiet 5.456.301 akcji stanowiących 55,12 % udziału w kapitale zakładowym Emitenta , uprawniający do oddania 5.456.301 głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta , co stanowi 55,12% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta.

DAMF Invest S.A. poinformowała również, że jest akcjonariuszem spółki posiadającym bezpośrednio 4.656.301 akcji Emitenta stanowiących 47,05% udziału w kapitale zakładowym Emitenta oraz ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu, zaś FON S.A. posiada 800.000 akcji Emitenta stanowiących 8,08 % udziału w kapitale zakładowym Emitenta oraz ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz