Rezydencja w Wilanowie odzyskuje królewski blask

04.09.2015, 18:14aktualizacja: 04.09.2015, 18:14

Dekoracja freskowa w Sali Uczt fot. W. Holnicki
W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie właśnie dobiega końca projekt "Rewitalizacja i digitalizacja jedynej w Polsce barokowej rezydencji królewskiej w Wilanowie". Dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej i Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego wilanowski pałac i otaczające go ogrody są jeszcze piękniejsze i bardziej przyjazne turystom.

O efektach niezwykle intensywnych prac opowiemy podczas konferencji prasowej, która odbędzie się 11 września 2015 r. o godz. 10.00 w Salonie Marszałkowej Lubomirskiej w pałacu w Wilanowie. W ciągu niespełna roku udało nam się zrealizować projekt o wartości prawie 20 milionów złotych i składający się z 26 zadań, obejmujących prace konserwatorskie, budowlane i remontowe, badania naukowe, działania edukacyjne i popularyzatorskie, ofertę dla osób niepełnosprawnych, projekty informatyczne i digitalizacyjne (w tym digitalizację 3D) oraz rozbudowę muzeum wirtualnego.

Podczas konferencji zaprezentujemy - wraz z komentarzem specjalistów - m.in.:

- odrestaurowane bezcenne wnętrza pałacowe: Salę Uczt Jana III, Pokój Cichy i Gabinet o Trzech Oknach, z unikalną w skali kraju dekoracją, pochodzącą w znacznej mierze z czasów Jana III Sobieskiego - będzie to pierwsza po zakończeniu prac konserwatorskich publiczna prezentacja tych wnętrz;

- niedostępne wcześniej wnętrza odrestaurowanego XIX-wiecznego budynku Pompowni, położonego nad Jeziorem Wilanowskim;

- jedyną w Polsce pracownię digitalizacji 3D;

- rekonstrukcje wozów pochodzących z okresu bitwy pod Wiedniem: medycznego z kompletem skrzyń na medykamenty oraz wozu arsenału prochowego wraz z kompletem wyposażenia bojowego.

Wszystkie atrakcje będą dostępne dla gości muzeum już w październiku!

Całkowita wartość projektu wyniosła 19 718 159,75 zł. Przyznana kwota dofinansowania to 15 995 974,55, z czego 85% stanowiło dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko, a 15% - wkład Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Więcej informacji: www.wilanow-palac.pl.

KONTAKT:

Konrad Pyzel