Risen Energy dalej zasila chiński rynek fotowoltaiczny

02.07.2019, 18:38aktualizacja: 02.07.2019, 18:38

Fotowoltaiczny projekt Bitexco o mocy 50 MW w Wietnamie z powodzeniem podłączony do sieci.

NINGBO, Chiny, 2 lipca 2019 r. /PRNewswire/ -- Utrzymanie kosztów pod kontrolą i ustanowienie przystępnego kosztowo podłączenia do sieci to dwa klucze do sukcesu dla producentów fotowoltaicznych działających na międzynarodowych rynkach solarnych. Maksymalizacja korzyści, które stacje fotowoltaiczne mogą wnieść na rzecz lokalnej społeczności staje się kluczowym czynnikiem dla dużych firm fotowoltaicznych pragnących zwiększyć konkurencyjność. Risen Energy, wiodący dostawca rozwiązań fotowoltaicznych w Chinach, którego akcje typu A notowane są na chińskiej giełdzie w Shenzhen, niedawno ogłosił, że projekt solarny NHI HA 50 MW w posiadaniu wietnamskiego oddziału Bitexco Group Thap Cham Solar, co do którego firma Risen Energy wygrała przetarg w minionym październiku, został z powodzeniem podłączony do sieci. Wysoka jakość projektu sprawia, że jest on dobrym przykładem sprzętu fotowoltaicznego podłączonego do sieci w Wietnamie przed 30 czerwca. Dzięki temu zakład mógł skorzystać z krajowej dotacji feed-in-tariff (FiT) dla instalacji fotowoltaicznych.

Bitexco Group to jeden z czołowych dziesięciu deweloperów domów towarowych i hoteli w Wietnamie, a poza tym jest dostawcą usług inżynierii hydraulicznej oraz usług inżynierii drogowej. Elektrownia spółki podległej grupy o mocy 50 MW znajduje się w Ninh Thuan w Wietnamie. Risen Energy, firma podwykonawcza w zakresie inżynierii, zakupów i konstrukcji (EPC) dostarczyła do zakładu 5 sieciowych komponentów 1500 V o wysokim napięciu. Firma Risen Energy potwierdziła, że pomyślne podłączenie do sieci nie tylko pozwoli firmie na skorzystanie z dotacji, ale także da lokalnym mieszkańcom dostęp do ekologicznie zrównoważonej i czystej energii fotowoltaicznej. Zakład przyczyni się do dalszego ulepszenia i optymalizacji lokalnej struktury energetycznej w Wietnamie.

Wietnam, państwo w Azji Południowo-Wschodniej, w którym ponad 85% elektrowni fotowoltaicznych (pomiar pod względem rozmiaru) jest w posiadaniu rządowym zamierza uzyskać pojemność zainstalowaną na poziomie 12 GW pod postacią elektrowni fotowoltaicznych do roku 2030. Mając na celu dalszą promocję wietnamskiego rynku fotowoltaicznego, rząd rozważa wdrożenie nowych zachęt fotowoltaicznych i ustali zasady dotacji na podstawie intensywności promieniowania słonecznego i typu projektu w różnych regionach. Przed wdrożeniem nowych zasad elektrownie podłączone do sieci w Wietnamie korzystały z ceny 9,35 centów amerykańskich dolarów za kilowatogodzinę (kWh).

„Dzięki wydajnym technologiom Risen Energy i solidnym możliwościom zespołowym projekt z powodzeniem został podłączony do sieci przed terminem 30 czerwca. Przed tym projektem firma Risen Energy zrealizowała projekt fotowoltaiczny o mocy 61 MW z Tasco, wietnamską firmą, który także został podłączony do sieci. Projekty te zwiększają naszą pewność co do dalszej ekspansji na rynku wietnamskim. Przyspieszamy obecnie rozwój naszego portfolio na rynkach poza rynkiem krajowym zgodnie z naszym planem. Celem jest podnoszenie świadomości na temat naszej marki, a także budowanie roli przywódczej na rynkach zagranicznych” – skomentował Zhuang Yinghong, dyrektor marketingu globalnego w Risen Energy.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/930609/Risen_Energy.jpg

Źródło: Risen Energy Co., Ltd