Risen Energy: sekurytyzacja aktywów solarnych nowym trendem w finansowaniu energii solarnej

29.03.2019, 09:47aktualizacja: 29.03.2019, 09:47

NINGBO, Chiny, 28 marca 2019 r. /PRNewswire/ -- Dnia 25 marca 2019 r. dyrektor inwestycji zagranicznych i finansowania w firmie Risen Energy Co., Ltd. Zhang Jieling wzięła udział w corocznym szczycie BNEF w Nowym Jorku i zaprezentowała nowe plany firmy w zakresie finansowania energii solarnej w roku 2019.

„Ponieważ sekurytyzacja aktywów solarnych powoli staje się gorącym tematem w finansowaniu projektów solarnych, Risen Energy aktywnie planuje sekurytyzację i zamierza rozpocząć cały proces w czwartym kwartale tego roku. Główne kompetencje Risen Energy obejmują ponad dekadę doświadczenia w roli niezależnego producenta energii na całym świecie, zespoły zagraniczne charakteryzujące się międzynarodową konkurencyjnością, doświadczenie zawodowe w opracowywaniu i finansowaniu projektów, inwestycjach i EPC, a przede wszystkim solidne i wiarygodne relacje z instytucjami finansowymi na całym świecie” – skomentowała Zhang.

„Łączenie aktywów w papiery wartościowe pozwala ubezpieczycielom na usunięcie konkretnych aktywów z bilansu i odizolowanie inwestorów od ryzyka operacyjnego grupy. Ponadto ABS daje inwestorom, którzy do tej pory mieli dostęp wyłącznie do standardowych aktywów, dostęp do szerszego zakresu możliwości branżowych i biznesowych. Tego typu rynki kapitałowe zapewniają bardziej długofalowe i mniej kosztowne fundusze. Niższy koszt finansowania powiązany z ABS przyspiesza zmniejszenie kosztu gromadzenia funduszy przez wykorzystanie aktywów i zwiększa konkurencyjność energii fotowoltaicznej w porównaniu z innymi typami energii” – wyjaśniła Zhang, komentując zalety ASB, czyli papierów wartościowych zabezpieczonych aktywami.

„Risen Energy poszerzy projekty solarne w Australii, Ameryce Łacińskiej, na Bliskim Wschodzie i w Afryce, a także wprowadzi rozwiązania przechowywania energii na rynki, na których sieć energetyczna jest słabo rozwinięta. To pomoże firmie wzmocnić konkurencyjność branżową i międzynarodową w całym łańcuchu wartości energii solarnej. Wierzymy, że dodanie przechowywania energii będzie atrakcyjnym punktem dla rynków kapitałowych. W szczególności zwracamy uwagę na to, że większość inwestorów wie, że uzupełnianie systemu fotowoltaicznego o rozwiązanie przechowywania energii jest jednym z kluczowych trendów w branży. Mamy nadzieję, że uda nam się pogłębić relacje z instytucjami finansowymi w celu utworzenia skutecznej dźwigni dla naszych inwestycji z niższymi kosztami funduszy” – dodała Zhang, dzieląc się planami Risen Energy na przyszłość i nakreślając atrakcyjność firmy na rynku kapitałowym.

Risen Energy będzie jednym z pierwszych producentów modułów solarnych wdrażającym ideę oferowania papierów wartościowych zabezpieczanych aktywami solarnymi.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/842686/Risen_Energy.jpg

Źródło: Risen Energy Co., Ltd