ROBYG SA (10/2017) ROBYG S.A. - Prognoza wybranych skonsolidowanych danych finansowych i operacyjnych grupy kapitałowej ROBYG S.A. za 2017 rok

16.03.2017, 04:58aktualizacja: 16.03.2017, 04:58

Raport bieżący 10/2017

Zarząd ROBYG S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka"), niniejszym przedstawia prognozę wybranych skonsolidowanych danych finansowych i operacyjnych grupy kapitałowej Spółki za 2017 rok:

1) planowany skonsolidowany zysk netto przypisany akcjonariuszom spółki dominującej - 90.000.000 zł;

2) łączna liczba mieszkań, których uznanie jest planowane w przychodach spółek z grupy kapitałowej Spółki oraz w wynikach finansowych wspólnych przedsięwzięć grupy kapitałowej Spółki - 2.500, w tym:

- w odniesieniu do projektów realizowanych przez grupę kapitałową Spółki (bez udziału partnerów) - 1.460 mieszkań,

- w odniesieniu do projektów joint venture ujmowanych księgowo metodą konsolidacji pełnej - 940 mieszkań,

- w odniesieniu do projektów joint venture ujmowanych księgowo metodą praw własności (wspólne przedsięwzięcia) - 100 mieszkań;

3) Największy udział w liczbie mieszkań, których uznanie jest planowane w przychodach spółek z grupy kapitałowej Spółki oraz w wynikach finansowych wspólnych przedsięwzięć grupy kapitałowej Spółki w 2017 roku, będą miały następujące projekty: Lawendowe Wzgórza - około 25%; Apartamenty Villa Nobile - około 25%; Stacja Nowy Ursus - około 10%; Mila Baltica - około 7% oraz Morenova - około 7%.

Powyższe dane zostały skalkulowane w oparciu o liczbę i średnią cenę sprzedaży mieszkań, których przekazanie odbiorcom zaplanowane jest na 2017 rok przy utrzymaniu dotychczasowego tempa i poziomu kontraktacji mieszkań, a także przy założeniu stabilności poziomu kosztów ponoszonych przez grupę kapitałową Spółki w związku z realizacją powyższych projektów deweloperskich. Jednocześnie, przedstawiając powyższe dane Zarząd Spółki założył stabilność cen, podaży i popytu na rynku nieruchomości, stabilność otoczenia prawnego i regulacyjnego dla rynku nieruchomości, jak też kontynuację polityki kredytowej banków, brak zdarzeń o charakterze jednorazowym (np. utrata wartości aktywów, wyceny nieruchomości inwestycyjnych, itp.), a ponadto ukończenie wskazanych powyżej projektów deweloperskich zgodnie z ich harmonogramem. Spółka będzie monitorowała możliwość realizacji prognozowanych powyższych danych po zakończeniu każdego kwartału 2017 roku celem oceny ewentualnej konieczności korekty niniejszego raportu bieżącego zgodnie z wymogami przepisów prawa. Weryfikacja przedstawionych danych będzie opierać się na ich porównaniu z danymi szacunkowymi za dany kwartał oraz ocenie ich wpływu na realizację prognozowanych wyników, a także poprzez analizę czy wystąpiły czynniki lub zdarzenia, które mógłby mieć wpływ na przedstawione prognozowane wartości. Powyższe dane zostały przedstawione według najlepszej wiedzy Zarządu na dzień ich sporządzania i w oparciu o założenie, że nie powstaną i nie ujawnią się okoliczności, które mogłyby istotnie wpłynąć na przedstawione wartości.

Jednocześnie Zarząd zwraca uwagę, że głównym powodem prognozowanego spadku skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom spółki dominującej w 2017 roku w stosunku do 2016 roku jest przesunięcie zakończenia realizacji części projektów z końca 2017 roku na 2018 rok. Jednocześnie, zarząd spodziewa się, że przesunięcie to będzie miało znaczący pozytywny wpływ na skonsolidowany zysk netto przypisany akcjonariuszom jednostki dominującej w 2018 roku, zarówno w stosunku do skonsolidowanego zysku prognozowanego na 2017 rok, jak i osiągniętego w 2016 roku.

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych w zw. z § 5 ust. 1 pkt 25 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz