ROBYG SA ROBYG S.A. - Zmiana statutu ROBYG S.A.

02.04.2016, 01:43aktualizacja: 02.04.2016, 01:43

Raport bieżący 28/2016

Zarząd ROBYG S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") niniejszym informuje, że Spółka w dniu 1 kwietnia 2016 roku powzięła informację z informacji odpowiadającej odpisowi aktualnemu z rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, iż postanowieniem Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie z dniem 21 marca 2016 roku zostały zarejestrowane poniższe zmiany statutu Spółki.

Jednocześnie, Zarząd informuje, że jednolita treść statutu została zamieszona jako załącznik do raportu bieżącego nr 18/2016 z dnia 1 marca 2016 roku.

1. § 8 ust. 1 statutu Spółki:

Było:

"Spółka ma prawo emitować akcje imienne i akcje na okaziciela. Zamiana akcji imiennych na akcje na okaziciela, albo odwrotnie może być dokonana na żądanie akcjonariusza za zgodą Rady Nadzorczej wyrażoną w drodze uchwały, z wyjątkiem akcji na okaziciela dopuszczonych do obrotu na rynku regulowanym, które nie mogą być zamienione na akcje imienne."

Jest:

"Spółka ma prawo emitować akcje imienne i akcje na okaziciela. Zamiana akcji imiennych na akcje na okaziciela, albo odwrotnie może być dokonana na żądanie akcjonariusza za zgodą Spółki, z wyjątkiem akcji na okaziciela dopuszczonych do obrotu na rynku regulowanym, które nie mogą być zamienione na akcje imienne."

2. § 17 ust. 2 pkt c) statutu Spółki:

Było:

"wyrażanie zgody na objęcie lub nabycie przez Spółkę lub jej spółkę zależną udziałów lub akcji w innych spółkach lub papierów wartościowych emitowanych przez inne spółki lub na dokonanie innej inwestycji w inne podmioty, w przypadku gdy wartość pojedynczej inwestycji przekracza kwotę 2.000.000 PLN, za wyjątkiem (i) inwestycji w krótkoterminowe obligacje emitowane przez Skarb Państwa lub (ii) transakcji dokonywanych na podstawie budżetu zatwierdzonego przez Radę Nadzorczą,"

Jest:

"wyrażanie zgody na objęcie lub nabycie przez Spółkę lub jej spółkę zależną udziałów lub akcji w innych spółkach lub papierów wartościowych emitowanych przez inne spółki lub na dokonanie innej inwestycji w inne podmioty, w przypadku gdy wartość pojedynczej inwestycji przekracza kwotę 10.000.000 PLN, za wyjątkiem (i) inwestycji w krótkoterminowe obligacje emitowane przez Skarb Państwa lub (ii) transakcji dokonywanych na podstawie budżetu zatwierdzonego przez Radę Nadzorczą,;"

3. § 17 ust. 2 pkt d) statutu Spółki:

Było:

"udzielanie zgody na jakiekolwiek zbycie lub obciążenie składników majątku Spółki lub jej spółek zależnych, o wartości przekraczającej kwotę 2.000.000 PLN (w ramach jednej transakcji lub kilku powiązanych transakcji przeprowadzonych w ciągu jednego roku obrotowego), z wyjątkiem zbycia lub obciążenia (i) dokonanego w związku z inwestycjami zatwierdzonymi przez Radę Nadzorczą lub (ii) przewidzianego w budżecie zatwierdzonym przez Radę Nadzorczą,"

Jest:

"udzielanie zgody na jakiekolwiek zbycie lub obciążenie składników majątku Spółki lub jej spółek zależnych, o wartości przekraczającej kwotę 10.000.000 PLN (w ramach jednej transakcji lub kilku powiązanych transakcji przeprowadzonych w ciągu jednego roku obrotowego), z wyjątkiem zbycia lub obciążenia (i) dokonanego w związku z inwestycjami zatwierdzonymi przez Radę Nadzorczą lub (ii) przewidzianego w budżecie zatwierdzonym przez Radę Nadzorczą (iii) dokonanego na rzecz Spółki lub spółki z grupy kapitałowej Spółki, lub (iv) dokonanego w związku z nabyciem nieruchomości przez Spółkę lub jej spółki zależne, których wartość nie przekracza 20.000.000 zł;"

4. § 17 ust. 2 pkt e) statutu Spółki:

Było:

"wyrażanie zgody na sprzedaż udziałów lub akcji jakiejkolwiek spółki zależnej od Spółki, połączenie jej z innym podmiotem, podwyższenie I obniżenie jej kapitału zakładowego, emisję przez spółkę zależną od Spółki papierów wartościowych, jej rozwiązanie oraz likwidację,"

Jest:

"wyrażanie zgody na sprzedaż udziałów lub akcji jakiejkolwiek spółki zależnej od Spółki na rzecz podmiotu nie należącego do grupy kapitałowej Spółki, połączenie jej z innym podmiotem spoza grupy kapitałowej Spółki, emisję przez spółkę zależną od Spółki papierów wartościowych, przeznaczonych do objęcia przez podmioty nie należące do grupy kapitałowej Spółki;"

5. § 17 ust. 2 pkt f) statutu Spółki:

Było:

"udzielanie zgody na zaciągnięcie jakiegokolwiek kredytu, pożyczki lub refinansowanie bieżącego zadłużenia przez Spółkę lub jej spółkę zależną, z wyjątkiem tych związanych z inwestycjami zatwierdzonymi przez Radę Nadzorczą,"

Jest:

"udzielanie zgody na zaciągnięcie jakiegokolwiek kredytu, pożyczki lub refinansowanie bieżącego zadłużenia przez Spółkę lub jej spółkę zależną, których wartość przekracza 20.000.000 zł, z wyjątkiem tych związanych z inwestycjami zatwierdzonymi przez Radę Nadzorczą,"

6. § 17 ust. 2 pkt g) statutu Spółki:

Było:

"wyrażanie zgody na udzielenie jakiejkolwiek pożyczki, zwiększenie kwoty kredytu lub udzielenie jakiegokolwiek gwarancji przez Spółkę lub jej spółkę zależną dla, na rzecz lub w imieniu jakiejkolwiek osoby, o wartości przekraczającej kwotę 1.000.000 PLN, za wyjątkiem udzielenia przez Spółkę pożyczki na rzecz jej spółek zależnych, w których Spółka posiada więcej niż 50% udziałów lub głosów na zgromadzeniu wspólników lub walnym zgromadzeniu,"

Jest:

"wyrażanie zgody na udzielenie jakiejkolwiek pożyczki lub udzielenie jakiegokolwiek gwarancji przez Spółkę lub jej spółkę zależną dla, na rzecz lub w imieniu jakiejkolwiek osoby, o wartości przekraczającej kwotę 10.000.000 PLN, za wyjątkiem udzielenia przez Spółkę pożyczki lub gwarancji na rzecz jej spółek zależnych, w których Spółka posiada co najmniej 50% udziałów lub głosów na zgromadzeniu wspólników lub walnym zgromadzeniu lub które są współkontrolowane przez Spółkę,"

7. § 17 ust. 2 pkt j) statutu Spółki:

Było:

"wyrażanie zgody na zawarcie umowy na zarządzanie projektami realizowanymi przez Spółkę lub jej spółki zależne oraz na wszelki istotne zmiany takiej umowy oraz jej rozwiązanie,"

(usunięty)

8. § 17 ust. 2 pkt n) statutu Spółki:

Było:

"zatwierdzanie jakichkolwiek nowych inwestycji nieruchomościowych do realizacji przez Spółkę lub jej spółki zależne, jak również wszelki istotnych zmian takich inwestycji,"

Jest:

"zatwierdzanie jakichkolwiek nowych inwestycji nieruchomościowych do realizacji przez Spółkę lub jej spółki zależne, z wyjątkiem nabycia nieruchomości, której wartość nie przekracza 10.000.000,00 zł;"

9. § 17 ust. 2 pkt s) statutu Spółki:

Było:

"wyrażanie zgody na jakąkolwiek wypłatę dywidendy przez spółkę zależną od Spółki,"

(usunięty)

10. § 17 ust. 2 pkt t) statutu Spółki:

Było:

"wyrażanie zgody na wytoczenie lub cofnięcie powództwa oraz zawarcie ugody w sprawie dotyczącej Spółki lub jej spółki zależnej, o wartości sporu wynoszącej - łącznie z wszelkimi innymi sprawami, które w ciągu ostatniego roku obrotowego zostały wszczęte lub zakończone - co najmniej 1.000.000 PLN,"

Jest:

"wyrażanie zgody na wytoczenie lub cofnięcie powództwa oraz zawarcie ugody w sprawie dotyczącej Spółki lub jej spółki zależnej, o wartości sporu wynoszącej - łącznie z wszelkimi innymi sprawami, które w ciągu ostatniego roku obrotowego zostały wszczęte lub zakończone - co najmniej 10.000.000 PLN"

11. § 17 ust. 2 pkt u) statutu Spółki:

Było:

"wyrażanie zgody na sprzedaż, dzierżawę lub wynajęcie jednemu podmiotowi, w ramach jednej lub kilku transakcji powierzchni przekraczającej 2.000 metrów kwadratowych,"

Jest:

"wyrażanie zgody na sprzedaż, dzierżawę lub wynajęcie jednemu podmiotowi, w ramach jednej lub kilku transakcji powierzchni o wartości powyżej 10.000.000,00 zł,"

12. § 17 ust. 2 pkt v) statutu Spółki:

Było:

"wyrażanie zgody na zawarcie umowy, zaciągnięcie zobowiązania lub zawarcia porozumienia obejmującego zaciągnięcie zobowiązania o wartości przekraczającej kwotę 2.000.000 PLN, nie przewidzianych w zaakceptowanym przez Radę Nadzorczą budżecie operacyjnym,"

Jest:

"wyrażanie zgody na zawarcie umowy, zaciągnięcie zobowiązania lub zawarcia porozumienia obejmującego zaciągnięcie zobowiązania o wartości przekraczającej kwotę 10.000.000 PLN, nie przewidzianych w zaakceptowanym przez Radę Nadzorczą budżecie operacyjnym,"

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych w zw. z § 38 par. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz