ROBYG SA wykup projektu deweloperskiego prowadzonego przez Wilanów Office Center Sp. z o.o. od partnera biznesowego

03.07.2014, 00:35aktualizacja: 03.07.2014, 00:35

Raport bieżący 52/2014

Zarząd ROBYG S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") niniejszym informuje, że w dniu 2 lipca 2014 roku, Spółka dokonała wykupu od Wildetio Limited ("Wildetio") projektu deweloperskiego prowadzonego na Wilanowie w Warszawie przez Wilanów Office Center Sp. z o.o. ("WOC") poprzez:

1/ nabycie przez Spółkę 490 udziałów Wildetio w kapitale zakładowym WOC o łącznej wartości nominalnej 24.500,00 zł i 50 zł każdy reprezentujących 49% w kapitale zakładowym WOC i 490 głosów na zgromadzeniu wspólników WOC, będących długoterminową lokatą kapitałową Spółki, za łączną cenę zakupu wynoszącą 24.500,00 zł;

2/ wstąpienie przez Spółkę w prawa Wildetio jako wierzyciela wobec WOC z tytułu umów pożyczek, gdzie Wildetio jest pożyczkodawcą a WOC pożyczkobiorcą, do wysokości spłaconej przez Spółkę na rzecz Wildetio kwoty z tytułu w.w. pożyczek wynoszącej 14.975.000,00 zł.

Jednocześnie, w związku z faktem, że po dokonaniu powyższego wykupu, wartość pozostałych pożyczek Wildetio wobec WOC wynosi 1.181.125,46 zł, Wildetio zobowiązała się, w celu podwyższenia aktywów netto WOC, obniżyć zobowiązania WOC wobec Wildetio, poprzez objęcie jednego nowo wyemitowanego udziału w kapitale zakładowym WOC za cenę emisyjną równą wartości pozostałych pożyczek Wildetio w dniu podwyższenia kapitału zakładowego WOC, a następnie umowie potrącić z WOC pozostałe pożyczki z wkładem na rzeczony udział w podwyższonym kapitale zakładowym WOC oraz sprzedać na rzecz Spółki ten udział za cenę 500 zł.

Po dokonaniu powyższych transakcji, Spółka będzie jedynym wspólnikiem WOC.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/