Samochody retro jadą z Berlina do Pekinu Jedwabnym Szlakiem, świętując 25. rocznicę połączenia Berlina i Pekinu więzami miast partnerskich

27.08.2019, 18:11aktualizacja: 27.08.2019, 18:11

Berlin, 27 sierpnia 2019 r. /PRNewswire/ - Uroczyste rozpoczęcie rajdu samochodami retro nowym Jedwabnym Szlakiem z Berlina do Pekinu 2019 miało miejsce na placu Bretsd w Charlottenburgu w Berlinie, stolicy Niemiec. Rajd przyciągnął żądnych przygód fanów samochodów z Niemiec, Szwajcarii, Austrii i Luksemburga, którzy w swoich retro pojazdach pojadą aż do Pekinu w Chinach.

W trakcie uroczystości rozpoczęcia rajdu Wang Yue, zastępca dyrektora Miejskiego Biura Kultury i Turystyki w Pekinie potwierdziła, że tegoroczny rajd towarzyszy 25. rocznicy połączenia Berlina i Pekinu więzami miast partnerskich. Flota pojazdów, która wyruszy z Berlina do Pekinu jest symbolem połączenia dwóch stron. Turyści są mile widziani w Pekinie i zachęcani do doświadczenia nowego uroku stolicy, która łączy w sobie orientalną, tradycyjną kulturę, modę i innowacje. Reinhard Naumann, dyrektor regionu Charlottenburg w Belinie zasugerował, że jego region jest gotowy do odegrania większej roli w zacieśnianiu komunikacji i współpracy kulturowej i turystycznej między obiema stronami.

Rajd samochodami retro nowym Jedwabnym Szlakiem z Berlina do Pekinu 2019 ciągnie się przez ponad 13 000 kilometrów wzdłuż nowego Jedwabnego Szlaku bazującego na historycznym szlaku i przecina Polskę, Białoruś, Rosję i Kazachstan przed dotarciem do Pekinu.

Na konferencji promocyjnej zasobów kulturowych i turystycznych „Charming Beijing” w Berlinie, która odbyła się w dniach poprzednich Wang Yue, zastępca dyrektora Miejskiego Biura Kultury i Turystyki w Pekinie stwierdziła, że Pekin dąży do uzyskania statusu światowej klasy, zrównoważonej i przyjaznej stolicy oraz międzynarodowego miasta turystycznego. Obecnie metropolia zaangażowana jest w rozbudowę okolic podmiejskich miasta i w organizację zimowych Igrzysk Olimpijskich 2022. Konferencja promocyjna w Berlinie była okazją dla Pekinu do wykazania się chęciami w zakresie zacieśniania współpracy i dzielenia się możliwościami z Berlinem.

W minionych latach Miejskie Biuro Kultury i Turystyki w Pekinie zorganizowało w Niemczech wiele różnorodnych wydarzeń promocji kultury i turystyki. W 2019 r. naliczono aż 200 000 wyjazdów w obie strony. Miasta Pekin i Berlin jako stolice cieszą się długą historią, dobrymi tradycjami, solidnymi podstawami kulturowymi i bogatymi zasobami turystycznymi. Flota klasycznych pojazdów retro może zachęcić jeszcze większą liczbę Niemców do podróży do Pekinu.

Źródło: Beijing Municipal Bureau of Culture and Tourism

Data publikacji 27.08.2019, 18:11