Sejm uchwalił nowelizację ustawy wprowadzającą estoński CIT dla firm

28.10.2020, 15:33aktualizacja: 28.10.2020, 17:32

posłowie
Sejm uchwalił nowelizację ustawy wprowadzającą estoński CIT dla firm. Chodzi o ustawę o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw. Za głosowało 403 posłów, 21 było przeciw, 27 wstrzymało się od głosowania.

Posłowie w głosowaniu odrzucili poprawkę, która umożliwiłaby skorzystanie z estońskiego CIT spółdzielniom.

Nie oznacza to jednak, że rząd, który jest projektodawcą ustawy, rezygnuje z umożliwienia spółdzielniom skorzystania z tej formy opodatkowania w przyszłości.

Wiceminister finansów Jan Sarnowski mówił we wtorek w Sejmie, że resort finansów chce przeprowadzić z reprezentantami spółdzielni konsultacje i planuje że ta forma opodatkowania będzie im umożliwiona od początku 2022 roku.

Wiceminister tłumaczył też wtedy, że proponowane przez Ministerstwo Finansów rozwiązanie jest wzorowane jeden do jednego na estońskim, a firmy, które z niego skorzystają, zamiast 278 stron regulacji CIT będą używały tylko 20 stron. "To maksymalnie uproszczone rozwiązanie, które pozwoli, żeby roczny czas rozliczenia CIT-u trwał nie 59 godzin, jak jest teraz, tylko 5 godzin" - mówił.

Według niego, przy niewielkich zmianach w strukturze zatrudnienia i organizacyjnych, ze zmian będzie mogło skorzystać 200 tys. firm. Wiceminister poinformował, że system będzie otwarty także na działalność usługową.

Istotą estońskiego CIT jest przesunięcie czasu poboru podatku na moment wypłaty zysków z przedsiębiorstwa. Przedsiębiorca będzie mógł wybrać, czy chce skorzystać z nowego rodzaju opodatkowania, czy woli rozliczać się na starych zasadach. Zgodnie z ustawą, z opodatkowania na nowych zasadach będzie mogła skorzystać spółka kapitałowa - z o.o. lub akcyjna, w której udziałowcami są wyłączenie osoby fizyczne.

Koszt wdrożenia tego rozwiązania dla budżetu wyniesie około 5,6 mld zł w roku 2021.(PAP)

pif/ dym/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE