Newsletter

Semeniuk o otwarciu gastronomii: potrzebna będzie jeszcze chwila cierpliwości

26.01.2021, 12:59aktualizacja: 26.01.2021, 13:01

Pobierz materiał i Publikuj za darmo


								lokal gastronomiczny
lokal gastronomiczny
Potrzebna będzie jeszcze chwila cierpliwości - mówiła wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk, pytana o ewentualne otwarcie restauracji po 1 lutego. Dodała, że w przygotowaniu są m.in. protokoły bezpieczeństwa dla branży hotelarskiej.

Jak mówiła we wtorek w programie Onet.pl wiceszefowa Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii Olga Semeniuk, jej resort rekomenduje otwarcie w reżimie sanitarnym galerii handlowych i sprzedaży detalicznej. "Z protokołami, które zostały zaktualizowane (...) w ubiegłym tygodniu" - powiedziała.

Semeniuk podkreśliła, że otwieranie gospodarki jest powiązane z Narodowym Programem Szczepień. "Wydaje się to zasadne, aby potencjalne poluzowania były na tyle bezpieczne, aby nie powodowały gwałtownego wzrostu zakażeń" - zaznaczyła. Zwróciła uwagę, że kumulacja dużej liczby osób w zamkniętych pomieszczeniach może przynieść rezultat w postaci zwiększonego ryzyka transmisji poziomej koronawirusa SARS-COV-2 wywołującego chorobę COVID-19. "Jeśli chodzi o dział gastronomii, to tutaj będzie jeszcze potrzebna chwila cierpliwości" - powiedziała, pytana, czy po 1 lutego ruszą również restauracje.

Semeniuk nie wykluczyła, że zostaną podjęte decyzje dotyczące "być może uwolnienia gospodarczego, bo wszystkim nam zależy na tym, aby gospodarka była jak najmniej pokaleczona" - stwierdziła.

Wiceminister zwróciła uwagę, że oprócz luzowania czy zaostrzania restrykcji "jest jeszcze jeden etap, który możemy wprowadzić, czyli funkcjonowanie gospodarki z protokołami bezpieczeństwa". (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ mk/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 26.01.2021, 12:59
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ