Newsletter

Semeniuk o otwarciu gastronomii: potrzebna będzie jeszcze chwila cierpliwości

26.01.2021, 12:59aktualizacja: 26.01.2021, 13:01

Pobierz materiał i Publikuj za darmo


								lokal gastronomiczny
lokal gastronomiczny
Potrzebna będzie jeszcze chwila cierpliwości - mówiła wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk, pytana o ewentualne otwarcie restauracji po 1 lutego. Dodała, że w przygotowaniu są m.in. protokoły bezpieczeństwa dla branży hotelarskiej.

Jak mówiła we wtorek w programie Onet.pl wiceszefowa Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii Olga Semeniuk, jej resort rekomenduje otwarcie w reżimie sanitarnym galerii handlowych i sprzedaży detalicznej. "Z protokołami, które zostały zaktualizowane (...) w ubiegłym tygodniu" - powiedziała.

Semeniuk podkreśliła, że otwieranie gospodarki jest powiązane z Narodowym Programem Szczepień. "Wydaje się to zasadne, aby potencjalne poluzowania były na tyle bezpieczne, aby nie powodowały gwałtownego wzrostu zakażeń" - zaznaczyła. Zwróciła uwagę, że kumulacja dużej liczby osób w zamkniętych pomieszczeniach może przynieść rezultat w postaci zwiększonego ryzyka transmisji poziomej koronawirusa SARS-COV-2 wywołującego chorobę COVID-19. "Jeśli chodzi o dział gastronomii, to tutaj będzie jeszcze potrzebna chwila cierpliwości" - powiedziała, pytana, czy po 1 lutego ruszą również restauracje.

Semeniuk nie wykluczyła, że zostaną podjęte decyzje dotyczące "być może uwolnienia gospodarczego, bo wszystkim nam zależy na tym, aby gospodarka była jak najmniej pokaleczona" - stwierdziła.

Wiceminister zwróciła uwagę, że oprócz luzowania czy zaostrzania restrykcji "jest jeszcze jeden etap, który możemy wprowadzić, czyli funkcjonowanie gospodarki z protokołami bezpieczeństwa". (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ mk/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 26.01.2021, 12:59
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ