Semeniuk: w tym tygodniu spotkania z branżą gastronomiczną i eventową

16.03.2021, 17:13aktualizacja: 16.03.2021, 17:15

W tym tygodniu Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii będzie rozmawiać z przedstawicielami branży eventowej i gastronomicznej na temat ich wsparcia – zapewniła we wtorek w Poznaniu wiceszefowa resortu Olga Semeniuk.

Wiceminister Rozwoju, Pracy i Technologii Olga Semeniuk podkreśliła w czasie konferencji, że od momentu wybuchu pandemii do przedsiębiorców, w ramach tzw. tarcz antykryzysowych, trafiło wsparcie na łączną kwotę 200 mld zł. „Państwo polskie nie zostawia przedsiębiorców samych sobie. Regularnie do lockdownu, do którego wprowadzenia jesteśmy zmuszeni, tworzymy narzędzia i tarcze pomocowe” – zaznaczyła.

„W tym tygodniu MRPiT odbędzie dwie wideokonferencje: z branżą eventową i branżą gastronomiczną. Chcemy rozmawiać o wielu postulatach, które zostały do nas zgłoszone przez te branże. Zdajemy sobie sprawę z problemu jakim jest ich zamknięcie i wierzymy, że dojdziemy do wspólnego porozumienia i do wypracowania kolejnych instrumentów pomocowych” - powiedziała.

Zapytana nie potwierdziła, czy nowe wsparcie dla tych branż będzie oparte na punktach Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD). „Będę rekomendowała, aby dodatkowo wesprzeć finansowo zarówno dział gastronomii jak i branżę eventową różnymi instrumentami, od tego jest nasze czwartkowe spotkanie, aby je wypracować” – zaznaczyła wiceminister.

Semeniuk zaznaczyła, że w Polsce nie zaobserwowano masowych upadłości przedsiębiorstw, których działa obecnie około 2,5 mln. „Patrząc na ostatni kwartał ubiegłego roku czy początek tego roku to były wahania plus minus 1 proc. jeżeli chodzi o spadek lub wzrost (liczby) przedsiębiorstw, także tutaj naprawdę sytuacja nie jest zła” – zapewniła. (PAP)

Autor: Szymon Kiepel

szk/ je/