SERINUS ENERGY INC. Informacje dodatkowe dotyczące zawiadomienia o wykonania prawa pierwokupu przez akcjonariusza KUB-Gas Holdings Ltd.

07.01.2016, 19:49aktualizacja: 07.01.2016, 19:49

Raport bieżący 2/2016

Na podstawie art. 62 ust. 8 ustawy o ofercie publicznej (...), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 1/2016, w którym wskazano, iż Serinus Energy Inc. ("Serinus") otrzymała zawiadomienie ("Zawiadomienie") o zamiarze skorzystania z prawa pierwokupu wszystkich 70 proc. akcji Kubgas Holdings Limited ("KHL") będących w posiadaniu Serinus, przez właściciela pozostałych 30 proc. akcji KHL (Gastek LLC - spółki w pełni zależnej od Cub Energy Inc.), Kierownictwo Serinus informuje, że w Kanadzie za pomocą systemu SEDAR przekazywana jest informacja, że Serinus szczegółowo bada i zasięga porad w sprawie ważności Zawiadomienia. W świetle informacji zawartych w sprawozdaniu finansowym Cub Energy Inc.za trzeci kwartał, które wykazują niedobór kapitału obrotowego przekraczający milion USD, Serinus stara się też o uzyskanie potwierdzenia od spółki Gastek LLC odnośnie jej zdolności i zaangażowania w zakończenie transakcji nabycia wszystkich posiadanych przez Serinus akcji KHL, zgodnie z ramami czasowymi i warunkami umowy akcjonariuszy KHL.

Kierownictwo Serinus wskazuje przy tym, iż w komunikacie przekazanym przez Cub Energy Inc. dotyczącym skorzystania z prawa pierwokupu zaznaczono, iż zakończenie transakcji "...będzie uwarunkowane negocjacjami i zawarciem ostatecznej umowy z Serinus, która będzie zawierała zwyczajowe dla tego typu transakcji warunki, w tym uzyskanie zgody giełdy, zgody Ukraińskiej Komisji Antymonopolowej, finansowanie i inne wymagane zgody", a takie sformułowanie nie zostało zawarte w Zawiadomieniu, ani też umowa z dnia 23 grudnia 2015 r., zawarta pomiędzy Serinus a prywatnym nabywcą nie była zależna od takich kwestii.

Pełna treść informacji prasowej powstałej oryginalnie w języku angielskim, przekazywana do publicznej wiadomości przez Serinus na terytorium państwa jej siedziby poprzez system SEDAR, jest dostępna w języku angielskim na stronie internetowej www.sedar.com po wpisaniu nazwy SERINUS ENERGY INC. pod adresem: http://www.sedar.com/search/search_form_pc_en.htm. Ponadto tłumaczenie pełnej treści informacji prasowej udostępnia się na stronie internetowej www.serinusenergy.com

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz