SERINUS ENERGY PLC (10/2021) Zmiany w Radzie Dyrektorów

29.03.2021, 08:01aktualizacja: 29.03.2021, 08:02

Raport bieżący z plikiem 10/2021

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Kierownictwo SERINUS ENERGY plc ("Spółka" lub "Serinus") informuje, że pan Dawid Jakubowicz zrezygnował z zasiadania w Radzie Dyrektorów Spółki ze skutkiem natychmiastowym, a ponadto Spółka została poinformowana, że pani Eleanor Barker podjęła decyzję o nieubieganie się o ponowny wybór do Rady Dyrektorów Spółki podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia. Rada Dyrektorów powołała panią Natalie Fortescue i pana Jona Kempstera do Rady Dyrektorów, którzy będą ubiegać się o wybór podczas Walnego Zgromadzenia Spółki, które odbędzie się 13 maja 2021 r.

Pani Natalie Fortescue posiada bogate doświadczenie w zakresie rynków kapitałowych i relacji inwestorskich, w tym w międzynarodowym sektorze ropy naftowej i gazu ziemnego. Przez ponad 20 lat pracowała i doradzała firmom w zakresie transakcji typu corporate finance, pozyskiwania funduszy, strategii, refinansowania i restrukturyzacji zadłużenia, relacji inwestorskich oraz wpływu transakcji korporacyjnych na interesariuszy. Pani Fortescue jest certyfikowanym biegłym rewidentem i posiada wieloletnie doświadczenie w bankowości inwestycyjnej w Investec Investment Bank, a także w Oriel Securities Limited. Po opuszczeniu londyńskiego City, pani Fortescue dołączyła do Genel Energy PLC budując i prowadząc dział relacji inwestorskich, a w ostatnich latach współpracowała z Premier Oil Plc przy szeregu transakcji na rynkach kapitałowych i refinansowaniu zadłużenia, w tym przy niedawnej fuzji z Chrysaor Energy Limited. Pani Fortescue uzyskała licencjat na kierunku finanse i rachunkowość na Kingston University.

Pan Jon Kempster zajmował stanowiska dyrektora finansowego (ang. Chief Financial Officer) w Delta plc, Fii Group plc, Frasers Group plc, Linden plc, Low & Bonar plc, Utilitywise plc i Wincanton plc. Pan Kempster został niedawno mianowany Dyrektorem niewykonawczym i Przewodniczącym Komitetu Audytu w Bonhill Group plc oraz jest Dyrektorem niewykonawczym i Przewodniczącym Komitetu Audytu w Redcentric plc i Ted Baker plc. Obecnie pan Kempster tymczasowo pełni rolę dyrektora finansowego w spółce FireAngel Safety Technology plc, a także jest powiernikiem (ang. Trustee) programu emerytalnego spółki Delta plc. Pan Kempster posiada tytuł biegłego rewidenta w Price Waterhouse w 1990 r. i uzyskał licencjat (z wyróżnieniem) na kierunku studiów biznesowych w University of Liverpool.

Rada Dyrektorów pragnie przekazać podziękowania panu Jakubowiczowi i pani Barker za ich rzetelną pracę na rzecz Spółki podczas zasiadania w Radzie Dyrektorów. Jednocześnie, Spółka pragnie powitać panią Fortescue i pana Kempstera w swoim składzie w rolach Dyrektorów niewykonawczych.

Pani Natalie Fortescue and Pan Jon Kempster nie wykonują działalności poza przedsiębiorstwem Spółki oraz nie uczestniczą w spółce konkurencyjnej jako wspólnicy spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członkowie organu spółki kapitałowej ani nie uczestniczą w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członkowie jej organu. Nie zostali wpisani do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych prowadzonego na podstawie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

Załącznik do niniejszego raportu bieżącego stanowi treść stosownego komunikatu prasowego, sporządzonego w języku angielskim, zawierającego Informacje ujawniane zgodnie z Załącznikiem 2(g) Zasad AIM dla Spółek w odniesieniu do pani Natalie Fortescue i pana Jona Kempstera, przekazywanego do publicznej wiadomości przez Spółkę w Wielkiej Brytanii oraz zamieszczanego na stronie internetowej Spółki pod adresem www.serinusenergy.com. Drugi załącznik stanowi tłumaczenie tego komunikatu na język polski.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz