SERINUS ENERGY PLC (3/2024) Udział Serinus w rundzie procesu licencyjnego na koncesję lądową w Angoli

23.01.2024, 08:00aktualizacja: 23.01.2024, 08:01

Raport bieżący z plikiem 3/2024

Podstawa prawna: Inne uregulowania

Wobec wymogu art. 62 ust. 8 ustawy o ofercie publicznej [...], zważywszy, że akcje SERINUS ENERGY plc z siedzibą na Jersey ("Serinus" lub "Spółka") są notowane na rynku AIM w Wielkiej Brytanii, Kierownictwo Spółki zawiadamia, że poza Rzeczpospolitą Polską przekazywana jest informacja, iż Serinus został wybrany jako preferowany oferent na blok KON-13, znajdujący się w lądowej części basenu Kwanza w Republice Angoli. W ciągu najbliższych dni spodziewane jest otrzymanie formalnego powiadomienia o przyznaniu Spółce przez Agncia Nacional De Petróleo, Gás E Biocombustíveis ("ANPG") statusu preferowanego oferenta.

W listopadzie 2023 roku Spółka złożyła propozycje udziału, w charakterze operatora, w odniesieniu do dwóch bloków zlokalizowanych w lądowej części basenu Kwanza w Angoli. Basen Kwanza to duża struktura o powierzchni ponad 25.000 km2, gdzie potwierdzono występowanie węglowodorów. Od ponad 70 lat na obszarze basenu Kawanza odnotowywane są odkrycia ropy. Spółce przyznano status preferowanego oferenta dla jednego obszaru koncesyjnego - KON-13. Obszar bloku KON-13 to 1.011 km2 (ang. aerial extent). Na jego terenie zlokalizowany jest jeden odwiert poszukiwawczy, wykonany w roku 1969. Dla bloku istnieją także historyczne profile sejsmiczne 2D o długości 136 km.

Zlokalizowany w Angoli basen Kwanza obejmuje zarówno obszar lądowy, jak i morski. Rozciąga się od położonej na północy Luandy do przylądka Santa Maria na południu. Spółka postrzega basen Kwanza jako niedostatecznie zbadany i w niskim stopniu zagospodarowany. Wojna domowa w Angoli spowodowała wstrzymanie wszelkiej działalności na tym terenie, dlatego też obszar ten, w ocenie Spółki, jest atrakcyjny w kontekście podejmowania działań poszukiwawczo-rozwojowych.

Serinus został wybrany na preferowanego operatora bloku KON-13, z przypisanym udziałem operacyjnym wynoszącym 55%. Na partnerów niebędących operatorami wybrano firmy Effimax Energy (udział operacyjny w wysokości 30%) oraz Sonangol (krajowy koncern naftowy Angoli, udział operacyjny w wysokości 15%). Spółka oraz jej partnerzy będą współpracować z ANPG w celu negocjacji warunków licencji na blok. Oczekuje się, że negocjacje te będą prowadzone na przestrzeni najbliższych kilku miesięcy.

Spółka będzie przekazywała aktualizacje dotyczące warunków licencji w miarę postępu prac.

Załącznik do niniejszego raportu bieżącego stanowi treść oryginalnego komunikatu prasowego sporządzonego w języku angielskim, przekazywanego do publicznej wiadomości przez Spółkę w Wielkiej Brytanii oraz zamieszczanego na stronie internetowej Spółki pod adresem www.serinusenergy.com

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz