SERINUS ENERGY PLC (32/2021) Informacja nt. opróbowania odwiertu Sancrai-1

12.08.2021, 08:00aktualizacja: 12.08.2021, 08:01

Raport bieżący z plikiem 32/2021

Podstawa prawna: Inne uregulowania

Wobec wymogu art. 62 ust. 8 ustawy o ofercie publicznej [...], zważywszy, że akcje SERINUS ENERGY plc ("Serinus" lub "Spółka") notowane są na rynku AIM w Wielkiej Brytanii, Kierownictwo Spółki zawiadamia, że poza Rzeczpospolitą Polską przekazywana jest informacja nawiązująca do komunikatu opublikowanego 15 lipca 2021 r. (raport bieżący nr 29/2021), w którym Spółka poinformowała o wykryciu gazu w odwiercie poszukiwawczym Sancrai-1: w toku prowadzonych prac natrafiono na ciągłą formację, zawierającą gazowe obiekty złożowe o miąższości produktywnej wynoszącej 20 m, w obrębie czterech interwałów piaskowcowych na zmierzonych głębokościach od 855 m do 875 m. Zmierzona łączna zawartość gazu w tym interwale wiercenia wynosiła od 5,5% do 11,1% przy szacowanej średniej porowatości skały wynoszącej od 23% do 27%. Analiza petrofizyczyna przeprowadzona przed zakończeniem wierceń i uzbrojeniem otworu dostarczyła dalszych dowodów na występowanie strefy gazonośnych piaskowców plioceńskich.

Spółka następnie przystąpiła do perforacji trzech stref w odwiercie w celu opróbowania piaskowców plioceńskich przed przystąpieniem do uzbrojenia otworu. W wyniku opróbowania nie odnotowano jednak przepływu gazu w wybranych strefach. W związku z powyższym postanowiono o wstrzymaniu prac w odwiercie poszukiwawczym Sancrai-1 do czasu przeprowadzenia kolejnych analiz technicznych, mających na celu lepsze zrozumienie specyfiki struktury Sancrai i ocenę dalszych możliwych działań w kontekście uzyskanych na etapie wiercenia danych, wskazujących na dużą zawartość gazu w interwale.

OŚWIADCZENIE UPRAWNIONEGO EKSPERTA

Zgodnie z Regulaminem AIM dla Spółek, informacje techniczne przedstawione w niniejszym komunikacie zostały zweryfikowane i zaakceptowane przez panią Alexandrę Damascan, Prezesa Zarządu spółki Serinus Energy România. Pani Alexandra Damascan jest uprawnionym ekspertem w rozumieniu Wytycznych London Stock Exchange dla Spółek Wydobywczych, Naftowych i Gazowych (ang. London Stock Exchange's Guidance Note for Mining and Oil and Gas Companies) i posiada uprawnienia nadane przez rumuńską Narodową Agencję Zasobów Mineralnych (NAMR), jako specjalista o kwalifikacjach zawodowych i technicznych w zakresie prowadzenia działalności naftowej. Pani Alexandra Damascan ukończyła studia na poziomie licencjackim na kierunku inżynierii naftowej na Uniwersytecie Przemysłu Naftowego i Gazowniczego w Ploieşti (Rumunia), a także studia magisterskie na kierunku zarządzania w przemyśle naftowym i gazowniczym na tym samym uniwersytecie, ze specjalizacją w wydobyciu ropy naftowej i gazu. Posiada ponad 13-letnie doświadczenie w dziedzinie poszukiwań i zagospodarowania złóż ropy naftowej i gazu.

Załącznik do niniejszego raportu bieżącego stanowi treść oryginalnego komunikatu prasowego sporządzonego w języku angielskim, przekazywanego do publicznej wiadomości przez Spółkę w Wielkiej Brytanii oraz zamieszczanego na stronie internetowej Spółki pod adresem www.serinusenergy.com

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz