SERINUS ENERGY PLC (9/2021) Wstępne wyniki finansowe za 2020 rok

26.03.2021, 08:00aktualizacja: 26.03.2021, 08:01

Raport bieżący z plikiem 9/2021

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Kierownictwo SERINUS ENERGY plc przekazuje niniejszym wstępne wyniki finansowe Spółki za 2020 rok.

DZIAŁALNOŚĆ OPERACYJNA

- Serinus Energy plc oraz jej podmioty zależne ("Serinus", "Spółka" oraz "Grupa" odpowiednio) nadal prowadziły działalność w sposób bezpieczny i produktywny w czasie pandemii COVID-19, wprowadzając z powodzeniem nowe zasady pracy i kontroli, by zapewnić pracownikom odpowiedni poziom bezpieczeństwa pracy i troski o zdrowie.

- Średnie dzienne wydobycie wyniosło 2.340 boe/d (w 2019 r. - 1.389 boe/d), w tym:

w Rumunii - 1.788 boe/d (w 2019 r. - 961 boe/d),

w Tunezji - 552 boe/d (w 2019 r. - 428 boe/d).

- Na koniec grudnia 2020 r. Serinus odnotował dzienne wydobycie na poziomie 2.122 boe, przy średnim dziennym wydobyciu w grudniu wynoszącym 2.061 boe (1.561 boe/d w Rumunii i 500 boe/d w Tunezji). Odnotowany w czwartym kwartale 2020 r. spadek wydobycia spowodowany był opóźnieniami w dotarciu na wiertnie inżynierów specjalizujących się w technologii pomp wgłębnych, wynikającymi z obostrzeń w zakresie ruchu transgranicznego wprowadzonych w ramach walki z pandemią COVID-19, a także naturalnym sczerpywaniem się złóż w Rumunii.

- Zaudytowane rezerwy 1P na dzień 31 grudnia 2020 r. wzrosły o 101% do 5,8 MMboe, a zaudytowane rezerwy 2P zmniejszyły się o 9% do 9,6 MMboe

- Spółka otrzymała zgodę Krajowej Agencji ds. Zasobów Mineralnych w Rumunii ("NAMR") na zmianę warunków realizacji ostatniego, pozostającego do wykonania, obowiązkowego zadania w ramach trzeciego etapu prac poszukiwawczych na terenie koncesji Satu Mare, a także uzyskała przedłużenie terminu obowiązywania koncesji na te prace o 12 miesięcy, tj. do 27 października 2021 r. oraz dodatkowo wydłużenie o czas trwania obecnie obowiązującego w Rumunii stanu wyjątkowego/alarmowego, który władze tego kraju wprowadziły 9 marca 2020 r. i który nadal obowiązuje.

- Przyjęte zmiany zakładają zastąpienie dotychczasowego zobowiązania Spółki do realizacji programu badań sejsmicznych, którego wykonanie uniemożliwiły obostrzenia wprowadzone w następstwie wybuchu pandemii COVID-19, zobowiązaniem do wykonania dwóch odwiertów, jednego do głębokości 1.000 metrów i drugiego do głębokości 1.600 m.

- W 2020 r. Spółka uzyskała wszelkie niezbędne zezwolenia na wykonanie odwiertu eksploatacyjnego M-1008 i zakończyła etap jego planowania. Jego wykonanie zostanie zaliczone w poczet realizacji powyższego zobowiązania.

- W dniu 23 lutego 2021 r. Spółka poinformowała o uzyskaniu w odwiercie M-1008 przepływu na poziomie 4,0 MMscf/d (ok. 666 boe/d) z dwóch perforowanych stref oraz o zamiarze jego podłączenia do zakładu przetwarzania gazu Moftinu.

DZIAŁALNOŚĆ FINANSOWA

- Spółka przeprowadziła zakończoną sukcesem emisję 787.936.852 akcji zwykłych w ramach ogłoszonej 27 listopada 2020 r. oferty, w wyniku czego uzyskała wpływy brutto w wysokości 21,3 mln USD. Z tej kwoty 16,5 mln USD zostało przeznaczonych na spłatę Kredytu Zamiennego w EBOiR.

- W 2020 r. Serinus wypracował przychody w wysokości 24,0 mln USD (w 2019 r. - 24,4 mln USD), w tym 16,9 mln USD (w 2019 r. - 15,2 mln USD) w Rumunii i 7,1 mln USD (w 2019 r. - 9,2 mln USD) w Tunezji.

- Nakłady inwestycyjne wyniosły 5,5 mln USD (w 2019 r. - 4,9 mln USD) i obejmowały głównie koszty związane z wykonaniem odwiertu M-1004 oraz pracami przygotowawczymi do wykonania odwiertu M-1008.

- Środki pieniężne z działalności operacyjnej w 2020 r. wyniosły 7,3 mln USD (w 2019 r. - 8,1 mln USD), a znormalizowany wynik EBITDA wyniósł 6,6 mln USD (w 2019 r. - 7,0 mln USD).

- Średnia zrealizowana cena w przeliczeniu na baryłkę ekwiwalentu ropy naftowej (USD/boe) wyniosła 28,06 USD/bbl (w 2019 r. - 48,12 USD/bbl; spadek o 42%), w tym:

za ropę naftową - średnia zrealizowana cena to 35,56 USD/bbl (w 2019 r. - 61,67 USD/bbl), spadek o 42%;

za gaz ziemny - średnia zrealizowana cena w przeliczeniu na tysiąc stóp sześciennych (USD/Mcf) to 4,38 USD/mcf (w 2019 r. - 7,27 USD/mcf), spadek o 40%.

- Koszty wydobycia (USD/boe) zmalały o 30%, do poziomu 9,67 USD/boe (w 2019 r. - 13,78 USD/boe), głównie dzięki zwiększonym wolumenom wydobycia i wnikliwemu zarządzaniu kosztami.

- Na 31 grudnia 2020 r. saldo środków pieniężnych Grupy wynosiło 6 mln USD.

W załączeniu do niniejszego raportu bieżącego Spółka przedstawia treść stosownego komunikatu prasowego sporządzonego w języku angielskim (przekazywanego do publicznej wiadomości przez Spółkę w Wielkiej Brytanii oraz zamieszczanego na stronie internetowej Spółki pod adresem www.serinusenergy.com) wraz z załącznikiem obejmującym elementy analogiczne do elementów raportu rocznego, z wyłączeniem sprawozdania niezależnego biegłego rewidenta z badania sprawozdania finansowego. Tłumaczenie wymienionego załącznika na język polski stanowi kolejny dokument dołączony do niniejszego raportu bieżącego.

Zgodnie z informacją przekazaną w dniu 22 marca 2021 r. (raport bieżący nr 7/2021) dopiero po uzyskaniu przez londyńskie biuro BDO zatwierdzenia i rejestracji jako uprawniona do działalności w Polsce jednostka audytorska pochodząca z państwa trzeciego, Serinus będzie mógł przekazać zaudytowane sprawozdanie roczne za 2020 r., zawierające opinię BDO z przeprowadzonego badania.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz