SFINKS POLSKA SA Ujawnienie opóźnionej informacji poufnej o zawarciu Umowy o zachowaniu poufności z "Da Grasso" Sp. z o.o.

18.06.2015, 20:42aktualizacja: 18.06.2015, 20:42

Raport bieżący 17/2015

Zarząd Spółki Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka") z siedzibą w Piasecznie przekazuje do publicznej wiadomości informację poufną, której przekazanie podmiotom wskazanym w art. 56 ust. 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r. (Dz.U. Nr 184, poz. 1539 z późn. zm.) zostało opóźnione na podstawie art. 57 ust. 1 tejże ustawy.

Informacja o opóźnieniu przekazania informacji poufnej do publicznej wiadomości przekazana została do Komisji Nadzoru Finansowego w dniu 30 marca 2015 r. zaś jej treść brzmiała następująco:

"Działając na podstawie art. 57 ust. 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (zwana dalej "ustawą o ofercie" oraz §2 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 13 kwietnia 2006 r. w sprawie rodzaju informacji, które mogą naruszyć słuszny interes emitenta, oraz sposobu postępowania emitenta w związku z opóźnianiem przekazania do publicznej wiadomości informacji poufnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 67 poz. 476), Zarząd Sfinks Polska S.A. ("Sfinks", "Spółka") ze względu na słuszny interes Spółki oraz dobro prowadzonych przez nią negocjacji informuje Komisję Nadzoru Finansowego o opóźnieniu przekazania do publicznej wiadomości informacji o

zawarciu w dniu 30 marca 2015 r. z "Da Grasso" Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie Umowy o zachowaniu poufności, którą w/w Strony zawarły w związku z rozważanym przez nie zamiarem podjęcia współpracy i negocjacji, w rezultacie której nie można wykluczyć zawarcia przez Sfinks umowy nabycia 100% udziałów w "Da Grasso" Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, która wedle szacunków Sfinks ze względu na wartość udziałów w/w spółki stanowiłaby umowę znaczącą. Spółka przewiduje, że negocjacje zostaną zakończone do dnia 31 lipca 2015 r.

Przekazanie w/w informacji do publicznej wiadomości mogłoby w ocenie Zarządu Sfinks negatywnie wpłynąć na przebieg i wynik prowadzonych rozmów, a także naruszyć słuszny interes Sfinks. Podjecie przez Zarząd Spólki ewentualnej decyzji o nabyciu 100% udziałów w Da Grasso Sp. z o.o. wymaga wcześniejszego dokonania przez nią odpowiednich analiz informacji i dokumentów przekazanych przez Da Grasso jak również uzyskania zgody Rady Nadzorczej Sfinks Polska S.A. W ocenie Zarządu Sfinks przekazanie na obecnym etapie, do publicznej wiadomości informacji o podjęciu negocjacji z Da Grasso sp. z o.o, tj. przed uzyskaniem zgody (zatwierdzenia) Rady Nadzorczej oraz przed dokonaniem przez Sfinks odpowiednich analiz, wraz z jednoczesnym poinformowaniem o trwających negocjacjach mogłaby spowodować również niewłaściwą ocenę tej informacji przez inwestorów Sfinks oraz w istotny sposób wpłynąć na cenę instrumentów finansowych Spółki.

W świetle powyższych okoliczności jak również mając na względzie doświadczenia Spółki związane z publikacją raportów bieżących nr 83/2009 -"Podpisanie umowy przedwstępnej sprzedaży udziałów spółki Da Grasso Sp. z o.o." oraz rb 37/2010 - "Informacja o niespełnieniu się warunków umowy przedwstępnej sprzedaży udziałów spółki Da Grasso Sp. z o.o." i ówczesne zmiany wysokości kursu akcji Sfinks Polska S.A. podjął decyzję jak na wstępie.

Treść informacji objętej niniejszym zawiadomieniem zostanie przekazana podmiotom wskazanym w Art. 56 ust. 1 Ustawy w terminie do dnia 20 czerwca 2015r. Opóźnienie przekazania powyższej informacji poufnej nie spowoduje wprowadzenia w błąd opinii publicznej, a Spółka zapewni zachowanie poufności treści powyższej informacji poufnej do chwili przekazania jej do publicznej wiadomości."

Podstawa prawna zawiadomienia: Artykuł 57 ust. 3 w związku z art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r. (Dz.U. Nr 184, poz. 1539 z późn. zm.)

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz