Sikorsky, PZL Mielec i PGZ Ink zawierają nową umowę o współpracy podczas pokazu Farnborough International Airshow

12.07.2016, 12:05aktualizacja: 12.07.2016, 12:05

Nowe partnerstwo wiąże się z zaangażowaniem w międzynarodowe serwisowanie, naprawy i remonty helikoptera BLACK HAWK, a także tworzenie komponentów i dostawy do wielu platform.

FARNBOROUGH, Anglia, 11 lipca 2016 r. /PRNewswire/ - Sikorsky, spółka Lockheed Martin (NYSE: LMT) oraz jej spółka podległa PZL Mielec podpisały dzisiaj porozumienie z Polską Grupą Zbrojeniową (PGZ), jedną z największych grup obronnych w Europie, w ramach którego spółki PGZ będą znacznie zaangażowane w program helikopterowy S-70i™ BLACK HAWK, jeżeli Sikorsky i PZL Mielec zostaną wybrane przez polski rząd do dostarczenia floty helikopterów wielozadaniowych.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20160710/388406

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20141118/159313LOGO

Podpisana dziś umowa podkreśla rolę spółki Lockheed Martin jako zaufanego partnera polskiej obrony narodowej. Nowe porozumienie ma potencjał co do poszerzenia zaangażowania Lockheed Martin w polski przemysł przez włączenie spółek PGZ w rozwój i testowanie rozwiązań zbrojeniowych dla międzynarodowych helikopterów BLACK HAWK oraz dostawę komponentów i podzespołów lotniczych oraz innych produktów firm Sikorsky i PZL Mielec.

Spółka PGZ będzie wspierać umieszczenie wielozadaniowych helikopterów S-70i BLACK HAWK w Polsce, a także na potencjalnych rynkach eksportowych w Europie Środkowej i Wschodniej. Warunkiem umowy jest podjęcie przez polski rząd decyzji o zakupie helikopterów BLACK HAWK produkowanych przez PZL Mielec.

"Z PGZ jako partnerem strategicznym kierujemy się wspólną wizją innowacji i rozwoju polskiej branży - skomentowała Previte. - Nasze zaangażowanie w Polsce jest naprawdę duże, mamy ponad 1 500 pracowników w PZL Mielec i tysiące innych w polskim łańcuchu dostaw utrzymywanym przez produkcję helikopterów BLACK HAWK" - dodała wiceprezes.

"Dzisiejsza umowa pomoże nam w zdobywaniu nowych zamówień w Polsce oraz w całym regionie Europy Środkowej i Wschodniej - dodała Previte. - Nie tylko pozwoli to utrzymać zatrudnienie naszej obecnej siły roboczej, ale zwiększy to potencjał utworzenia nowych miejsc pracy poprzez zamówienia na eksport" - dodała wiceprezes.

W tym tygodniu na międzynarodowym pokazie lotniczym w Farnborough w Anglii zadebiutowała wersja uzbrojona helikoptera S-70i BLACK HAWK.

Poza dzisiejszą umową z firmami Sikorsky i PZL Mielec inne spółki Lockheed Martin prowadzą dyskusje ze spółką PGZ w sprawie zaangażowania w szereg programów powietrznych, morskich, ochrony przeciwrakietowej, broni i systemów artyleryjskich oraz przestrzeni.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.lockheedmartin.com.

Lockheed Martin

Lockheed Martin to międzynarodowa firma z siedzibą w Bethesda, stan Maryland, zajmująca się globalnym bezpieczeństwem i lotnictwem. Firma zatrudnia około 125 000 pracowników na całym świecie i głównie zajmuje się badaniami, projektowaniem, rozwojem, produkcją, integracją i utrzymaniem zaawansowanych systemów technologicznych, a także produktów i systemów.

Źródło: Lockheed Martin

Data publikacji 12.07.2016, 12:05