Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Azjatyckie miasto państwo, które obecnie samodzielnie pokrywa mniej niż jedną dziesiątą swojego zapotrzebowania na żywność, chce, by do 2030 roku tamtejsze farmy wytwarzały jej 30 proc. Cytowany przez dziennik „Straits Times” minister stanu ds. handlu i przemysłu Alvin Tan poinformował o nowych inwestycjach w sektor żywnościowy, dzięki którym kraj ma nadzieję zmniejszyć swoją zależność od importu podstawowych produktów. Ma się to stać m.in. dzięki rozwojowi technologii hydroponiki oraz rolnictwa wertykalnego.
Rządowe agencje zachecają przedsiębiorców do zakładania wykorzystujących je nowoczesnych upraw. Jak powiedział Tan, niemiecka firma &ever (Andever) z Hamburga buduje w mieście państwie automatyczną farmę, która docelowo ma wytwarzać 500 ton warzyw rocznie. Przedsiębiorstwo usytuuje też Singapurze swoje centrum badań i rozwoju i zadeklarowało współpracę z rządową Agencją Nauki, Technologii i Badań (A*Star) oraz instytucjami akademickimi. Współpracę przy rozwoju przyszłościowych technologii rozpoczęły też singapurskie firmy i ośrodki badawcze, które zajmują się poszukiwaniem efektywnych metod produkcji nowych źródeł białka, takich jak mikroalgi.
Od początku pandemii Covid-19 Singapur borykał się z zakłóceniami w łańcuchach dostaw. Aby je zdywersyfikować, zwiększył import żywności z szeregu krajów, w tym z Polski. Według danych ambasady w Singapurze od czerwca do miasta państwa wysłano ponad 200 kontenerów polskiej żywności, w tym jajek, mrożonego drobiu, wieprzowiny, ryb, warzyw i owoców.
Tomasz Augustyniak (PAP)
tam/ kar/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 22.11.2020, 12:40 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
ANKO to Showcase Dumpling Machine Solutions and Latest IoT Features in Online Event on April
ANKO's Dumpling DEMO on April 24 will showcase the Multipurpose Filling and Forming Machine and its IoT Dashboard, producing Europe's most popular dumplings, including pierogi, ravioli, and Chinese soup dumplings.- 02.04.2025, 09:19
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: GlobeNewswire
-
Image
Co trzecia kura w Polsce nie jest już hodowana w klatce
Już 1/3 kur znoszących jajka w Polsce jest utrzymywana w systemach alternatywnych do klatkowego - wynika z najnowszego raportu Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Ponad 170 firm zadeklarowało rezygnację z jaj klatkowych, a prawie połowa z nich już się z tego wywiązała. Udział chowu klatkowego w Polsce spadł od 2014 r. o ponad 20 punktów procentowych.- 02.04.2025, 09:00
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki
-
Zema Global wzmacnia ofertę analityczną wraz z przejęciem cQuant.io
- 02.04.2025, 08:59
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Business Wire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ