Newsletter

SKOTAN SA (22/2020) Włączenie wzbogaconej biomasy drożdży Yarrowia lipolytica do unijnego wykazu nowej żywności

08.12.2020, 17:27aktualizacja: 08.12.2020, 17:28

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Raport bieżący 22/2020

Zarząd Skotan S.A. ("Spółka") informuje o powzięciu wiedzy, iż odpowiednio w dniach 2 i 4 grudnia 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostały opublikowane:

1. Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2020/1822 z dnia 2 grudnia 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek biomasy drożdży Yarrowia lipolytica zawierającej chrom jako nowej żywności zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 [...]

2. Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2020/1993 z dnia 4 grudnia 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek biomasy drożdży Yarrowia lipolytica zawierającej selen jako nowej żywności zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 [...]

Rozporządzenie 2015/2283 stanowi, że na rynek w Unii Europejskiej może być wprowadzana nowa żywność pod warunkiem, że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu. Unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, został ustanowiony Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470. Obecne Rozporządzenia Wykonawcze Komisji (UE) 2020/1822 i 2020/1993 włączają biomasę drożdży Yarrowia lipolytica, wzbogaconą odpowiednio w chrom i selen do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie. Wpis w unijnym wykazie definiuje warunki stosowania i wymogi w zakresie etykietowania.

Publikacja Rozporządzeń stanowi efekt prowadzonych przez Spółkę procedur dopuszczenia wzbogaconej biomasy drożdży Yarrowia lipolytica do unijnego wykazu nowej żywności. O włączeniu do unijnego wykazu podstawowej biomasy drożdży Yarrowia lipolytica Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 14/2019 z dnia 17 maja 2019 r.

Rozporządzenia Wykonawcze Komisji (UE) 2020/1822 oraz 2020/1993 wejdą w życie dwudziestego dnia po ich opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, tj. odpowiednio 22 grudnia 2020 r. i 24 grudnia 2020 r.

Działania podjęte zostały w celu wdrożenia wyników projektu "Nowa generacja suplementów diety bazujących na drożdżach Yarrowia lipolytica" dofinansowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (działanie 1.4), o którym Spółka informowała ostatnio w raporcie bieżącym nr 12/2019 z dnia 15 kwietnia 2019 r. Uzyskane zezwolenia pozwalają Spółce na wprowadzenie na rynek nowych, unikalnych w skali światowej produktów będących suplementami diety, żywnością wzbogaconą oraz żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, przybliżając Spółkę do sfinalizowania prac niezbędnych do wdrożenia projektu i wypełnienia warunków określonych w umowie o dofinansowanie. Obecnie uzgodniony z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości termin na wdrożenie wyników projektu upływa z dniem 30 listopada 2021 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 08.12.2020, 17:27
Źródło informacji ESPI
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ