#SposóbNaKapitał: finansowanie przez fundusz venture capital to nie tylko kapitał, ale też wsparcie w prowadzeniu biznesu

15.11.2023, 14:03aktualizacja: 15.11.2023, 14:08

PAP MediaRoom
Finansowanie z funduszu venture capital dla młodych firm, które mają pomysł na biznes, ale brakuje im kapitału i zdolności kredytowej, jest idealnym rozwiązaniem. Oprócz kapitałem fundusz wesprze potrzebującą firmę swoją wiedzą, kontaktami i doświadczeniem.

O zaletach korzystania z funduszu venture capital mówił Piotr Woliński, prezes zarządu VINCI, spółki zależnej Banku Gospodarstwa Krajowego, która zarządza trzema funduszami, dostarczając kapitał polskim innowacyjnym spółkom na różnych poziomach ich rozwoju.

„Wśród wielu zalet współpracy firmy z funduszem typu venture capital najważniejszą jest to, że firma pozyskuje nieoprocentowany kapitał, ale też inne formy wsparcia, choćby w zakresie doradztwa w kwestiach prawnych czy handlowych” – wskazał.

Piotr Woliński wyjaśnił, że zainwestowane przez VINCI pieniądze są nieoprocentowane, bo fundusz obejmuje mniejszościowe udziały w spółce, którą wspiera.

„Wartością dodaną jest fakt, że za nami stoi bardzo duży doświadczony gracz na rynku inwestycyjnym, który ułatwia kontakty i daje rękojmię wiarygodności biznesowej finansowanego przedsięwzięcia” – powiedział szef VINCI.

Ekspert podkreślił, że kierowany przez niego Fundusz jest zainteresowany współpracą z każdą firmą, mającą innowacyjny pomysł z potencjałem patentowym, który sam w sobie daje dużą szansę na odniesienie sukcesu biznesowego. VINCI stawia na te pomysły, które są zgodne z polityką Funduszu w zakresie zrównoważonego rozwoju.

„Jesteśmy otwarci praktycznie na każdą branżę - od farmacji, przez elektromobilność po energetykę, pod warunkiem, że wpisuje się z działalnością w cele klimatyczne. Handlarze bronią czy np. tradycyjny przemysł górniczy raczej nie mają u nas czego szukać” – zaznaczył prezes spółki VINCI.

Piotr Woliński, prezes spółki VINCI był gościem kolejnego odcinka programu #SposóbNaKapitał. Cały odcinek #SposóbNaKapitał można obejrzeć pod linkiem: https://pap-mediaroom.pl/biznes-i-finanse/sposobnakapital-finansowanie-rozwoju-przez-fundusze-venture-capital-0

#SposóbNaKapitał to projekt PAP Biznes skierowany do MŚP. W cyklu edukacyjnym przybliżana jest aktualna problematyka pozyskiwania i obrotu kapitałem w przedsiębiorstwie. W ramach projektu zostanie zorganizowanych siedem tematycznych webcastów oraz debata wieńcząca cały cykl.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE