Spotkanie przedstawicieli samorządów z województwa świętokrzyskiego z PSG

03.04.2017, 18:29aktualizacja: 03.04.2017, 18:29

3 kwietnia 2017 r w Świętokrzyskim Urzędzie Wojewódzkim w Kielcach odbyło się kolejne spotkanie przedstawicieli Zarządu Polskiej Spółki Gazownictwa z samorządowcami. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele 103 gmin województwa świętokrzyskiego, przedstawiciele starostw powiatowych oraz parlamentarzyści.

PSG reprezentował członek zarządu Tomasz Blacharski oraz dyrektorzy Oddziału Zakładu Gazowniczego w Kielcach - Radosław Słoniewski i Józef Katra. Gospodarzem spotkania była Agata Wojtyszek, wojewoda świętokrzyski. Najważniejsze poruszone kwestie to przedstawienie nowej struktury organizacyjnej PSG jako Narodowego Operatora Systemu Dystrybucyjnego Gazu, rozwój sieci gazowej i możliwości gazyfikacji kolejnych gmin - w tym również za pomocą skroplonego gazu LNG. Wojewoda Świętokrzyski zwracała uwagę na możliwości, jakie niosą ze sobą inwestycje w infrastrukturę gazową, które przyczyniają się do podniesienia atrakcyjności województwa. Dzięki takim działaniom region świętokrzyski staje się bardziej interesujący dla inwestorów. Agata Wojtyszek przypomniała również o niedawnej reaktywacji Placówki Gazowniczej w Końskich, która jest dowodem na to, że PSG wraca do zapomnianych wcześniej terenów.

Członek zarządu PSG Tomasz Blacharski podczas wystąpienia zwracał szczególną uwagę na prorozwojową strategię, która Spółka przyjęła na lata 2016 - 2022. Zachęcał samorządowców do nawiązania współpracy, ponieważ PSG realizuje w 100% politykę energetyczną Rządu RP, której jednym z celów jest eliminowanie tzw. "białych plam" na mapie gazownictwa i otwarcie na nowe inwestycje. W tym roku PSG rozpocznie obsługę klientów w dodatkowych 52 Gazowniach i Placówkach Gazowniczych.

W najbliższym czasie planowane jest zasilanie skroplonym gazem LNG terenów w Sielpi, Łagowie oraz fabryki kotłów SEFAKO w Sędziszowie. W województwie świętokrzyskim OZG Kielce podpisał do tej pory 5 listów intencyjnych, których celem jest realizacja konkretnych inwestycji. Budowa gazociągów planowana jest w gminach: Miedziana Góra, Jędrzejów, Mirzec, Kielce oraz Nowa Słupia. Po spotkaniu nastąpiło uroczyste podpisanie listów intencyjnych w sprawie budowy sieci gazowej z kolejnymi gminami:

1. Miedziana Góra - budowa sieci gazowej średniego ciśnienia do m. Tumlin Podgród w gm. Miedziana Góra.

2. Wąchock - budowa sieci gazowej średniego ciśnienia do miejscowości Węglów w gm. Wąchock.

3. Osiek - budowa sieci gazowej średniego ciśnienia od miejscowości Świniary Nowe poprzez m. Długołęka oraz m. Otoka do m. Osiek w gm. Osiek.

Odział Zakład Gazowniczy w Kielcach zatrudnia 343 pracowników. Na terenie województwa świętokrzyskiego działa 5 gazowni oraz 3 Placówki Gazownicze. Swoim zasięgiem OZG obsługuje 160 tys. odbiorców i dystrybuuje 500 mln metrów sześciennych gazu rocznie. W Świętokrzyskiem zgazyfikowane są 62 gminy, a poziom gazyfikacji wynosi 61%. W najbliższych latach PSG chce wydać na inwestycje w Świętokrzyskiem ponad 260 milionów złotych.

Data publikacji 03.04.2017, 18:29
Źródło informacji Polska Spółka Gazownictwa