Sprzedaż modułów solarnych Risen Energy na rynkach wschodzących szybko rośnie

02.05.2019, 11:51aktualizacja: 02.05.2019, 11:51

Prezes producenta modułów solarnych udzielił Bloomberg wywiadu na wyłączność.

NINGBO, Chiny, 30 kwietnia 2019 r. /PRNewswire/ -- Wang Hong, prezes chińskiego producenta modułów solarnych Risen Energy Co., Ltd. niedawno udzielił Bloomberg wywiadu na wyłączność, w trakcie którego podzielił się opinią na temat bieżącego rozwoju firmy na rynkach globalnych i planami na przyszłość. Wywiad nastąpił tuż po zamknięciu Global Business Forum Bloomberg w Nowym Jorku.

„Łączna pojemność zainstalowana Risen Energy na świecie sięgnęła w 2018 r. 5 GW” – skomentował Wang w wywiadzie. Prezes podzielił się także opiniami na temat kryteriów Risen Energy w zakresie wyboru rynków do planów ekspansji. „Risen Energy nie ma w tej kwestii zbyt wielu kryteriów. Firma planuje strategie rozwoju i realizacji na rynkach docelowych na podstawie cech rynku, ponieważ każdy kraj ma odmienne cechy” – wyjaśnił prezes.

W trakcie wywiadu Wang podzielił się spostrzeżeniami na temat wietnamskiego rynku, ponieważ to właśnie tam firma Risen Energy zanotowała najszybszy wzrost. „W zaledwie rok po wejściu do kraju firma przejęła ponad 10% udziałów rynkowych i spodziewa się ciągłego wzrostu – potwierdził Wang. – W szczególności zamówienia na moduły solarne Risen Energy z Wietnamu sięgnęły w 2018 r. 312 MW, co stanowi niemal 30% całego rynku” – dodał prezes.

„W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na produkty solarne na rynku globalnym firma nieprzerwanie zwiększa możliwości produkcyjne już od kilku lat. Możliwości produkcyjne w roku 2019 mają się podwoić w porównaniu do roku ubiegłego – wyjaśnił Wang, komentując rozbudowę możliwości i zakładów produkcyjnych Risen Energy na świecie. – Podczas gdy wszystkie nasze zakłady produkcyjne znajdują się w Chinach, firma rozważa ekspansję możliwości produkcyjnych poza rynek krajowy” – dodał prezes.

„Ze względu na stopniowy spadek kosztów związanych z generacją energii solarnej, zapotrzebowanie na zastosowania solarne z pewnością będzie ciągle rosło” – odpowiedział Wang na pytanie Bloomberg, które dotyczyło stabilności dużego zapotrzebowania na produkty solarne w Australii i wybranych regionach USA.

Nagranie całego nowojorskiego wywiadu Bloomberg z Wangiem dostępne jest pod adresem https://v.qq.com/x/page/z08594xyk1o.html.

Źródło: Risen Energy Co., Ltd

Data publikacji 02.05.2019, 11:51