STALPROFIL SA przedłużenie ważności obowiązywania gwarancji dotyczących kontraktu pn.: budowa gazociągu DN700 Szczecin - Gdańsk.

12.06.2014, 11:00aktualizacja: 12.06.2014, 11:00

Raport bieżący 18/2014

W dniu 10 czerwca 2014 roku Zarząd Stalprofil S.A. powziął informację o podpisaniu przez Towarzystwo Ubezpieczeń Euler Hermes S.A. aneksów do Umowy o udzielanie gwarancji kontraktowych w ramach limitu odnawialnego, które wydłużają terminy ważności gwarancji należytego wykonania i właściwego usunięcia wad i usterek kontraktu pn.: ,,Budowa gazociągu DN 700 Szczecin - Gdańsk: Etap II Karlino-Koszalin, Etap III Koszalin - Słupsk i Etap IV Słupsk Wiczlino'', udzielonych na rzecz Operatora Gazociągów Przesyłowych Gaz-System S.A. z siedzibą w Warszawie. Ważność udzielonych gwarancji została przedłużona maksymalnie do 14 listopada 2014 w zakresie roszczeń z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy oraz maksymalnie do 14 listopada 2017 w zakresie roszczeń z tytułu rękojmi, a ich wartość nie uległa zmianie i wynosi odpowiednio 27 537 510,60 PLN i 8 261 253,19 PLN.

Jednocześnie na zlecenie Stalprofil S.A. wydłużony został do dnia 13 stycznia 2015 okres ważności gwarancji zwrotu zaliczki, której PKO Bank Polski S.A. udzielił na rzecz beneficjenta - OGP Gaz-System S.A. Łączna kwota zaliczek przeznaczonych na finansowanie realizacji kontraktu otrzymana przez Lidera Konsorcjum - ZRUG Zabrze S.A. od OGP Gaz - System S.A. wyniosła 51 500 tys PLN (brutto).

Termin obowiązywania powyższych gwarancji został wydłużony w związku z przesunięciem terminu realizacji kontraktu z dnia 10 maja 2012 r. o generalną realizację inwestycji pod nazwą ,,Budowa gazociągu DN 700 Szczecin - Gdańsk: Etap II Karlino-Koszalin, Etap III Koszalin - Słupsk i Etap IV Słupsk Wiczlino'', o którym Spółka informowała w RB 11/2014.

Warunki finansowe, na jakich udzielone zostały w/w gwarancje nie odbiegają od warunków rynkowych stosowanych dla tego typu umów. Umowy gwarancji, do których zostały sporządzone w/w aneksy spełniają kryterium znaczącej umowy ponieważ ich wartość przekracza 10% kapitałów własnych emitenta.

Szczegółowa podstawa prawna: §5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych(...)

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/