STALPROFIL SA wydłużenie terminów obowiązywania gwarancji dotyczących kontraktu na budowę gazociągu Szczecin - Gdańsk

21.11.2014, 10:01aktualizacja: 21.11.2014, 10:01

Raport bieżący 29/2014

W dniu 20 listopada 2014 roku na zlecenie Stalprofil S.A. wydłużony został okres ważności gwarancji zwrotu zaliczki, której PKO Bank Polski S.A. z siedzibą w Warszawie udzielił na rzecz beneficjenta - OGP Gaz-System S.A. Zgodnie z aneksami do gwarancji zwrotu zaliczki podpisanymi przez Stalprofil S.A. i PKO Bank Polski S.A., gwarancje te wchodzą w życie w dniu wystawienia i pozostają ważne do dnia przypadającego 60 dni po dacie odbioru końcowego, nie później jednak niż do dnia 20 lutego 2015r. Łączna kwota zaliczek otrzymanych przez Lidera Konsorcjum - ZRUG Zabrze S.A. od OGP Gaz - System S.A., a przeznaczonych na finansowanie realizacji kontraktu wyniosła 51 500 tys PLN (brutto).

Termin obowiązywania powyższych gwarancji został wydłużony w związku z przesunięciem terminu realizacji kontraktu z dnia 10 maja 2012 r., zawartego pomiędzy konsorcjum firm w składzie: ZRUG Zabrze S.A. (lider konsorcjum), oraz Stalprofil S.A. z siedzibą w Dąbrowie Górniczej (uczestnik konsorcjum), a Operatorem Gazociągów Przesyłowych Gaz-System S.A. z siedzibą w Warszawie, o generalną realizację inwestycji pod nazwą ,,Budowa gazociągu DN 700 Szczecin - Gdańsk: Etap II Karlino-Koszalin, Etap III Koszalin - Słupsk i Etap IV Słupsk Wiczlino", o czym Spółka informowała w RB 28/2014

Warunki finansowe, na jakich udzielone zostały w/w gwarancje nie odbiegają od warunków rynkowych stosowanych dla tego typu umów. Umowy gwarancji zwrotu zaliczki, do których zostały sporządzone w/w aneksy spełniają kryterium znaczącej umowy ponieważ ich wartość przekracza 10% kapitałów własnych emitenta.

Podstawa prawna: §5 ust. 1, pkt. 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r., w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych ...

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra