STOMIL SANOK SA zawiadomienie o liczbie posiadanych głosów w Spółce

14.08.2014, 14:04aktualizacja: 14.08.2014, 14:04

Raport bieżący 16/2014

Zarząd Stomil Sanok S.A. przekazuje informację otrzymaną od Aviva Powszechne Towarzystwo Emerytalne Aviva BZ WBK S.A.:

Zgodnie z obowiązkiem wynikającym z art. 69 ust. 1 i ust. 4 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. Nr 184 poz. 1539) informujemy, iż w wyniku transakcji nabycia akcji spółki Sanockie Zakłady Przemysłu Gumowego "STOMIL SANOK" S.A. (dalej ,,Spółka") z siedzibą w Sanoku, zawartych w dniu 7 sierpnia 2014 roku, Aviva Otwarty Fundusz Emerytalny Aviva BZ WBK ("Aviva OFE") zwiększył udział w ogólnej liczbie głosów w Spółce powyżej 10%.

Przed dokonaniem rozliczenia ww. transakcji, na dzień 11 sierpnia 2014 roku Aviva OFE posiadał

2.633.341 sztuk akcji Spółki, stanowiących 9,80% kapitału zakładowego (wyemitowanych akcji) Spółki i uprawniających do 2.633.341 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowiło 9,80% ogólnej liczby głosów.

Po dokonaniu rozliczenia wyżej wymienionych transakcji, na dzień 12 sierpnia 2014 roku Aviva OFE posiadał 2.697.209 sztuk akcji Spółki, stanowiących 10,03% kapitału zakładowego (liczby wyemitowanych akcji) Spółki i uprawniających do 2.697.209 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowi 10,03% ogólnej liczby głosów.

Inwestycja stanowi lokatę o charakterze portfelowym. Aviva OFE dopuszcza możliwość dalszego zwiększania zaangażowania w Spółkę w ciągu najbliższych 12 miesięcy od dnia złożenia niniejszego zawiadomienia w celu osiągnięcia maksymalnego stopnia bezpieczeństwa i rentowności lokat otwartego funduszu emerytalnego. Jednocześnie informujemy, iż zgodnie z przepisami Ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych i przepisami szczegółowymi wydanymi na mocy tej ustawy, zaangażowanie Aviva OFE nie może przekroczyć 20% w kapitale zakładowym Spółki. Fundusz nie wyklucza także zbycia akcji w przypadku odpowiedniego wzrostu wartości, bądź ryzyka inwestycji.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/