Światowy Dzień Oszczędzania: poradnik Internetowykantor.pl

30.10.2019, 10:19aktualizacja: 30.10.2019, 10:19

Currency One
Ochrona oszczędności przed cyberprzestępcami.
<p>Ponad połowa Polaków posiada oszczędności, a idea oszczędzania zyskuje zwolenników z roku na rok. Czy pamiętamy jednak o odpowiednim zabezpieczeniu swoich środków przed cyberprzestępcami? Z okazji Światowego Dnia Oszczędzania warto przybliżyć zasady zabezpieczania naszych pieniędzy w Internecie.

Światowy Dzień Oszczędzania przypada ostatniego dnia października. Z tej okazji zespół ekspertów Internetowykantor.pl przygotował poradnik, który porusza kwestie zabezpieczenia pieniędzy, trzymanych na naszych kontach bankowych.

A oszczędności Polacy gromadzą coraz więcej. Raport CBOS z maja tego roku pokazuje, że już 55 proc. gospodarstw domowych w naszym kraju oszczędza na wybrany cel. To o 6 proc. więcej niż w 2017 roku i dwukrotność tego, co 10 lat temu. Wraz ze wzrostem popularności nowych technologii, swobodnie dysponujemy naszymi finansami korzystając z kont bankowych i aplikacji mobilnych. Zwiększa się jednak tym samym ryzyko oszustw internetowych i działalności cyberprzestępców.

„Współczesnymi, popularnymi metodami ataków na nasze oszczędności są ataki phishingowe wymuszające nieautoryzowaną transakcję, oszustwa na BLIK czy wiadomości od przyjaciół, którzy proszą o rzekome wsparcie - wylicza Maciej Pawlak, Chief Information Security Officer w Currency One, operatora serwisu Internetowykantor.pl. - Warto wiedzieć, na jakie podejrzane zachowania w Internecie zwracać uwagę. Przez nieznajomość podstawowych zasad bezpieczeństwa możemy stracić oszczędności całego życia - dodaje.

W załączonym poradniku, eksperci poruszają temat współczesnych zagrożeń związanych z oszustwami internetowymi i sposobów działań cyberprzestępców. Znajdziemy tu odpowiedzi na pytania: jakich zachowań w sieci unikać, jak rozpoznać fałszywe wiadomości, jak się zabezpieczyć przed cyberzłodziejami. Dowiemy się też, czy hasło rzeczywiście musi być zupełnie przypadkowe i dlaczego warto aktualizować systemy komputerowe.

Zapraszamy do lektury.

Poradnik do pobrania dostępny jest na stronie:

Currency One SA to operator serwisów Internetowykantor.pl oraz Walutomat.pl. Spółka była wielokrotnie nagradzana za najlepsze i nowatorskie rozwiązania na rynku wymiany walut oraz cieszy się pozycją jednego z liderów w segmencie niebankowych podmiotów oferujących wymianę walut online. Z usług serwisów Currency One korzysta już ponad 600 tysięcy klientów.

Internetowykantor.pl to pierwszy w Polsce kantor online, który działa nieprzerwanie od 2010 r. Serwis umożliwia tanią, szybką i przede wszystkim bezpieczną wymianę walut, bez konieczności wychodzenia z domu oraz przelewy zagraniczne. Obecnie z usług serwisu korzysta ponad 300 tysięcy klientów, którzy rocznie wymieniają miliardy złotych. Internetowykantor.pl jest laureatem Złotego Bankiera 2018.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.10.2019, 10:19