SWISSMED CENTRUM ZDROWIA SA Umowa przekazu świadczenia pieniężnego wynikającego z umowy sprzedaży sprzętu radiologicznego - Szpital Swissmed Warszawa

10.07.2015, 17:26aktualizacja: 10.07.2015, 17:26

Raport bieżący 12/2015

Zarząd Swissmed Centrum Zdrowia S.A. z siedzibą w Gdańsku ("Przekazujący", "Emitent") informuje, iż w dniu 10.07.2015 r. została doręczona Emitentowi umowa przekazu z dnia 29.06.2015 r. zawarta pomiędzy Przekazującym, a Magodent Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("Przekazany"), a SG Equipment Leasing Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("Odbiorca przekazu"), ("Umowa Przekazu"). Na mocy Umowy Przekazu, Przekazujący przekazał Odbiorcy Przekazu świadczenie pieniężne w wysokości 6.128.275,13 zł należne Przekazującemu od Przekazanego na podstawie umowy sprzedaży sprzętu radiologicznego z dnia 23.04.2015 r. ("Umowa Sprzedaży"), o której zawarciu Emitent informował w raporcie bieżącym nr 5/2015 z dnia 24.04.2015 r. Przekazujący upoważnił tym samym: (a) Przekazanego do spełnienia w/w świadczenia w kwocie 6.128.275,13 zł, stanowiącego część ceny sprzedaży sprzętu radiologicznego, na rachunek bankowy Odbiorcy Przekazu, a (b) Odbiorcę Przekazu do przyjęcia tego świadczenia od Przekazanego i zaliczenia go na poczet zobowiązań Przekazującego wynikających z umowy pożyczki nr 33946 ("Umowa Pożyczki"), o której zawarciu Emitent informował w raporcie bieżącym nr 27/2011 z dnia 19.08.2011 r. Zgodnie z Umową Przekazu, Przekazany przyjął przekaz, a Odbiorca Przekazu przyjął upoważnienie Przekazującego do przyjęcia przekazu i zaliczył przekaz na poczet należności Przekazującego z tytułu Umowy Pożyczki. Z chwilą przyjęcia przez Przekazanego przekazu nastąpiło umorzenie wszelkich zobowiązań Przekazującego wobec Odbiorcy Przekazu wynikających z udzielonej Przekazującemu pożyczki na podstawie Umowy Pożyczki. Kryterium pozwalającym uznać Umowę Przekazu za znaczącą jest wartość przedmiotu umowy, przekraczająca 10% kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz