SYGNITY SA (4/2017) Informacja nt. wstępnych wyników finansowych za I kwartał roku obrotowego 2016/2017

03.02.2017, 19:59aktualizacja: 03.02.2017, 19:59

Raport bieżący 4/2017

Zarząd Sygnity Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie ("Spółka"), niniejszym informuje, że w związku z zakończeniem procesu agregacji danych finansowych realizowanego na potrzeby przygotowania rozszerzonego skonsolidowanego raportu za I kwartał roku obrotowego 2016/2017 obejmującego okres trzech miesięcy zakończony 31 grudnia 2016 roku, w dniu 3-go lutego 2017 roku podjęta została decyzja o przekazaniu do publicznej wiadomości wybranych wstępnych skonsolidowanych danych finansowych za ww. okres.

Przychody netto ze sprzedaży: 19 504 (-14,5% r/r)

Zysk z działalności operacyjnej:1 153 (-84,2% r/r)

Zysk netto: 236 (-93,1% r/r)

EBITDA 1 kw.: 5 232 (-52,9% r/r)

EBITDA za okres 12 miesięcy: 15 418

Zadłużenie finansowe netto: 25 758

/ww. dane wyrażone zostały w tysiącach PLN/

Komentarz do wstępnych wyników Spółki:

Zarząd Spółki wyjaśnia, iż największy wpływ na zaprezentowane powyżej wstępne wyniki finansowe za I kwartał roku obrotowego 2016/2017 roku miał spadek zamówień w obszarze przetargów publicznych. W efekcie zmniejszeniu uległa ilość oraz wartość zawieranych kontraktów, co wpływa na krótkoterminowe zmniejszenie przychodów i poziomu zysku. W pozostałych segmentach, pomimo oznak spowolnienia na rynku usług IT, wartość przychodów Grupy utrzymana została na poziomie porównywalnym do I kw. ubiegłego roku obrotowego. Na dzień 31 grudnia 2016 r. Emitent utrzymał umiarkowany, zdaniem Zarządu, poziom zadłużenia finansowego netto, głównie dzięki pozyskanym wpływom z należności.

Jednocześnie Spółka informuje, iż ostateczne wyniki finansowe za ww. okres zostaną przedstawione w rozszerzonym skonsolidowanym raporcie za I kwartał roku obrotowego 2016/2017 Grupy Kapitałowej Sygnity, którego publikację zaplanowano na dzień 9 lutego 2017 roku.

Podstawa prawna:

art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz