SYGNITY SA (55/2017) Wniosek akcjonariusza dotyczący umieszczenia określonych spraw w porządku obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Sygnity S.A. zwołanego na dzień 31 lipca 2017 roku

10.07.2017, 14:51aktualizacja: 10.07.2017, 14:51

Raport bieżący z plikiem 55/2017

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Sygnity S.A. ("Sygnity", "Spółka") informuje, że w dniu 9 lipca 2017 roku wpłynęło do Spółki pismo Cron sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie ("Akcjonariusz") posiadającego według oświadczenia 2.060.000 akcji Spółki stanowiących 17,33% kapitału zakładowego ("Żądanie"), dotyczące żądania wprowadzenia zmian w porządku obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia zwołanego na dzień 31 lipca 2017 roku ("NWZ").

W ramach Żądania Akcjonariusz wniósł o umieszczenie w porządku obrad NWZ następujących spraw:

1) Podjęcie uchwały w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki z wyłączeniem prawa poboru;

2) Podjęcie uchwały w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki z zachowaniem prawa poboru na dzień 31 lipca 2017 r.

Tym samym, Akcjonariusz wniósł o umieszczenie wskazanych powyżej punktów jako punkty 6) i 7) porządku obrad NWZ, natomiast dotychczasowe punkty porządku obrad o numerach od 6) do 11), powinny zostać oznaczone numerami od 8) do 13).

W załączeniu do niniejszego raportu bieżącego Zarząd przekazuje treść Żądania oraz projekty uchwał zgłoszone przez Akcjonariusza w ramach Żądania.

W ocenie Akcjonariusza podjęcie jednej z uchwał o treści przedstawionej w załączeniu do Żądania, w ramach punktów porządku obrad wskazanych powyżej jest konieczne z uwagi na aktualną sytuację finansową Sygnity, uzasadniającą potrzebę pilnego dokapitalizowania Sygnity. Dodatkowo w ocenie Akcjonariusza podjęcie uchwały w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki z zachowaniem prawa poboru będzie konieczne tylko w sytuacji, gdyby NWZ nie podjęło uchwały w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki z wyłączeniem prawa poboru.

Po dokonaniu analizy Żądania Zarząd Sygnity podejmie działania przewidziane powszechnie obowiązującymi przepisami prawa.

Szczegółowa podstawa prawna: § 38 ust. 1 pkt 5) Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2009 r. Nr 33, poz. 259 ze zm.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz