TAURON POLSKA ENERGIA SA (4/2018) Aktualizacja informacji w zakresie współpracy przy realizacji projektu budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie

28.02.2018, 15:20aktualizacja: 28.02.2018, 15:20

Raport bieżący 4/2018

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 25/2017 z dnia 1 czerwca 2017 r. oraz nr 43/2017 z dnia 29 grudnia 2017 r. dotyczących porozumienia w sprawie potencjalnej współpracy przy realizacji projektu budowy bloku energetycznego 910 MW w Jaworznie ("Blok"), Zarząd TAURON Polska Energia S.A. ("Emitent") informuje, że Emitent, spółka Nowe Jaworzno Grupa Tauron sp. z o.o. ("Spółka Celowa") oraz Fundusz Inwestycji Infrastrukturalnych - Kapitałowy Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych i Fundusz Inwestycji Infrastrukturalnych - Dłużny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych (łącznie: "Fundusze"), których częścią portfela inwestycyjnego zarządza Polski Fundusz Rozwoju S.A., kontynuują czynności zmierzające do podpisania umów, które będą określać warunki inwestycji kapitałowej Funduszy w Spółkę Celową. Działania te prowadzone są pomimo wygaśnięcia porozumienia, o którym mowa powyżej.

Zamiarem stron jest przystąpienie Funduszy do Spółki Celowej oraz uczestniczenie przez nie w kolejnych dokapitalizowaniach Spółki Celowej, poprzez obejmowanie nowo tworzonych udziałów w zamian za wkłady pieniężne do łącznej maksymalnej kwoty 880 mln zł.

Udział Funduszy w kapitale zakładowym Spółki Celowej według stanu na dzień oddania Bloku do eksploatacji powinien wynosić ok. 14 proc., a udział Emitenta co najmniej 50 proc. + 1 udział. Przystąpienie Funduszy do Spółki Celowej będzie uzależnione od spełnienia warunków, które zostaną określone w umowach.

W ocenie Emitenta umowy pomiędzy stronami zostaną podpisane w najbliższych tygodniach, o czym Emitent poinformuje w oddzielnym raporcie bieżącym.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz