TAURON POLSKA ENERGIA SA Podpisanie Aneksu i Porozumienia w sprawie ustalenia podstawowych warunków nabycia części aktywów KWK Brzeszcze

24.09.2015, 15:21aktualizacja: 24.09.2015, 15:21

Raport bieżący 25/2015

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 24/2015 Zarząd TAURON Polska Energia S.A. ("Emitent") informuje, że 24 września 2015 r. podpisane zostały następujące dokumenty:

- aneks do porozumienia podpisanego przez Emitenta, Małopolską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. ("MARR") i Zespół Elektrowni Wodnych Niedzica S.A. ("ZEW Niedzica"), w którym strony postanawiają, że do spółki celowej RSG Sp. z o.o. ("RSG") może przystąpić kolejny wspólnik - FTF Columbus S.A. ("FTF Columbus"),

- porozumienie (term sheet) pomiędzy Emitentem, MARR, ZEW Niedzica i FTF Columbus w sprawie ustalenia podstawowych warunków nabycia części aktywów KWK Brzeszcze od Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. oraz wspólnego prowadzenia działalności gospodarczej przez spółkę celową ("Porozumienie").

Zgodnie z podpisanym Porozumieniem strony zobowiązały się do podwyższenia kapitału zakładowego RSG do łącznej wysokości 210 mln zł oraz objęcia udziałów w spółce RSG, tak aby docelowa struktura udziałowców RSG była następująca: Emitent - 286 udziałów o łącznej wartości nominalnej 60 mln zł, ZEW Niedzica - 286 udziałów o łącznej wartości nominalnej 60 mln zł, FTF Columbus - 286 udziałów o łącznej wartości nominalnej 60 mln zł i MARR - 142 udziały o łącznej wartości nominalnej 30 mln zł.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz