TAURON POLSKA ENERGIA SA Zawarcie przedwstępnej warunkowej umowy sprzedaży części aktywów KWK Brzeszcze

19.10.2015, 14:34aktualizacja: 19.10.2015, 14:34

Raport bieżący 38/2015

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 37/2015 z dnia 15 października 2015 r. oraz wcześniejszych dotyczących nabycia części aktywów KWK Brzeszcze, Zarząd TAURON Polska Energia S.A. ("TAURON", "Emitent") informuje, że w dniu 19 października 2015 r. pomiędzy spółką w 100% zależną od TAURON - RSG Sp. z o.o. ("Kupujący") oraz Spółką Restrukturyzacji Kopalń S.A. ("SRK") została zawarta przedwstępna warunkowa umowa sprzedaży oznaczonej części zakładu górniczego w Brzeszczach ("Umowa Przedwstępna").

Przedmiotem Umowy Przedwstępnej są zobowiązania stron do zawarcia umowy sprzedaży oznaczonej części zakładu górniczego w Brzeszczach jako zorganizowanej części przedsiębiorstwa, w skład której wchodzą składniki materialne i niematerialne wykorzystywane do wydobycia, produkcji i zbywania węgla oraz metanu ("Przedmiot Sprzedaży"), a jej ważniejsze warunki zostały przedstawione w raporcie nr 37/2015.

Ponadto w dniu 19 października 2015 r. zawarte zostało porozumienie pomiędzy Kupującym a organizacjami związkowymi działającymi w KWK Brzeszcze ("Porozumienie"), zgodnie z którym Kupujący zobowiązał się do kontynuowania dotychczas prowadzonej w ramach kopalni działalności gospodarczej, przy zachowaniu rachunku ekonomicznego. Przejście części załogi KWK Brzeszcze, tj. ok. 1500 pracowników do nowego pracodawcy nastąpi w trybie art. 23 (1) Kodeksu pracy. Strony Porozumienia zobowiązały się do zawarcia nowego Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy wprowadzającego motywacyjny system wynagradzania pracowników uzależniony od osiąganych wyników spółki i poziomu realizacji zadań.

Zamiarem Emitenta jest podjęcie wszystkich czynności faktycznych i prawnych koniecznych do podwyższenia kapitału zakładowego Kupującego do maksymalnej kwoty 185 mln zł, z zastrzeżeniem uzyskania stosownych zgód korporacyjnych, oraz finansowanie się Kupującego długiem. Plany finansowe uwzględniają m.in. ryzyko powstania po stronie Kupującego obowiązku zwrotu dotacji budżetowej udzielonej SRK, związanej z Przedmiotem Sprzedaży.

Zamiarem Emitenta jest ponadto zmiana dotychczasowej nazwy spółki RSG Sp. z o.o. na Nowe Brzeszcze Grupa TAURON Sp. z o.o. oraz, jak wskazano w Porozumieniu, podjęcie działań prowadzących do połączenia tej spółki ze spółką TAURON Wydobycie S.A.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz