Track Tec – rozwój wpisany w DNA firmy

13.09.2018, 10:40aktualizacja: 13.09.2018, 10:40

Track Tec - logo
Znaczące inwestycje w infrastrukturze kolejowej w Polsce spowodowały poważny wzrost zapotrzebowania na materiały i wyroby. Duży popyt utrzyma się przez szereg lat, a spotęguje go realizacja komponentu kolejowego Centralnego Portu Komunikacyjnego.

Track Tec S.A. największy krajowy producent podstawowych wyrobów dla infrastruktury torowej, takich jak podkłady strunobetonowe i drewniane, rozjazdy kolejowe i tramwajowe przygotował się na ten „boom” na tyle, że poza dostawami na kraj, eksportuje niemałą część wyrobów. Ten eksport jest konieczny również dla utrzymania pozycji firmy na zdobytych - w latach wcześniejszych - rynkach zagranicznych.

W roku bieżącym, rozjazdy, ich części trafiły do wcześniejszych odbiorców w Kanadzie, Turcji, Indiach, Szwajcarii ale także do nowych w Norwegii, Szwecji i w Malezji. Natomiast podkłady kolejowe i tramwajowe wyeksportowano do Szwecji, Czech czy Słowacji.

Prowadzone są także poligony badawcze rozjazdów ze znakiem Track Tec w wielu lokalizacjach (Świdnik, Bednary, Pszczółki, Psary, Ciechanów, Grodzisk Mazowiecki).

Duża aktywność firmy dotyczy także innowacji. W Grupie Track Tec trwają prace nad nową konstrukcją rozjazdu R500 - z napędami Hy-Drive firmy Alstom - przeznaczonego na rynek polski. Rozjazd projektowany na prędkość do 250km/h. Rozjazd z podobnym napędem, o promieniu R1200, jest obecnie testowany na linii kolejowej CMK.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 13.09.2018, 10:40
Źródło informacji Track Tec S.A.