Transformacja, cyfryzacja, innowacje i zrównoważony rozwój w firmie – rusza II odsłona „Idei Rozwoju Twojego Biznesu”

07.11.2022, 10:24aktualizacja: 07.11.2022, 16:39

Shutterstock
Tegoroczny listopad i początek grudnia to szansa dla polskich przedsiębiorców, by zgłębić najbardziej aktualne tematy związane z prowadzeniem biznesu. To właśnie w tym okresie, w każdy wtorek i czwartek odbywać się będą wideokonferencje z cyklu #idearozwojubiznesu. Spotkania organizowane wspólnie przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii oraz Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości, będą dotyczyć nowych rozwiązań i regulacji prawnych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej w Polsce.

„Idea Rozwoju Twojego Biznesu” to cykl 10 wideokonferencji online o charakterze informacyjno-edukacyjnym. Ich celem jest przybliżenie znajomości nowych rozwiązań i regulacji dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej polskim przedsiębiorcom i wszystkim osobom zainteresowanym daną tematyką. Pierwsze spotkanie odbędzie już 8 listopada, a cykl kontynuowany będzie przez kolejne 5 tygodni w każdy wtorek i czwartek.

W tym roku uczestnicy będą mogli dowiedzieć się, jakie narzędzia sprzyjają rozwojowi transformacji, cyfryzacji, innowacji oraz zielonej gospodarki w firmie. Temat wsparcia transformacji cyfrowej dla polskich przedsiębiorców omówiony będzie na przykładzie Europejskich Hubów Innowacji Cyfrowych. Nie zabraknie też informacji, w jaki sposób skutecznie inwestować w zielone technologie oraz czy efektywność energetyczna rzeczywiście się opłaca. Cykl zamknie spotkanie poświęcone wyzwaniom biznesowym powstałym w wyniku obecnej sytuacji w Ukrainie.

PARP - Waldemar Buda

„Polski biznes nieustannie się zmienia, dlatego ważne jest, by przedsiębiorcy mieli dostęp do wysokiej jakości, rzetelnej wiedzy, która pozwoli im być na bieżąco z tematami, dzięki którym będą mogli efektywnie rozwijać swoją działalność. Na spotkaniach pojawią się m.in. tematy związane z technologią i cyfryzacją, które przybliżą uczestnikom innowacyjne podejście do prowadzonej działalności biznesowej” – powiedział minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

PARP - Dariusz  Budrowski

„Tegoroczna, druga odsłona >>Idei Rozwoju Twojego Biznesu<< to dowód, że polscy przedsiębiorcy entuzjastycznie przyjmują dotychczasową ofertę edukacyjną przygotowywaną przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i wynoszą z niej wiele cennej wiedzy. O sukcesie poprzedniej edycji świadczą liczby – ubiegłoroczny cykl obejrzało łącznie ponad 33,5 tysiąca osób, a stronę poświęconą spotkaniom odwiedziło ponad 49 tysięcy osób. W tym roku ogłaszamy inaugurację z dużym wyprzedzeniem, chcąc dotrzeć do jeszcze większego grona odbiorców. Na poszczególne tematy wypowiadać się będą eksperci i specjaliści w swoich dziedzinach. Tematyka spotkań jest bardzo zróżnicowana i jestem przekonany, że dla wielu przedsiębiorców będą to wartościowe informacje. Dlatego już teraz gorąco zachęcamy do uczestnictwa w spotkaniach” – powiedział Dariusz Budrowski, prezes Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.

Cykl #idearozwojubiznesu obejmować będzie następujące tematy:

• Spółka akcyjna – prosta forma prowadzenia działalności gospodarczej (8 listopada)
  • Gospodarka obiegu zamkniętego. Odsłaniamy tajniki inwestowania w zielone technologie (10 listopada)
  • Zakłócenia łańcuchów dostaw w Polsce po agresji Rosji na Ukrainę. Aktualne wyzwania i zagrożenia dla firm (15 listopada)
  • Jak z sukcesem przekazać firmę następcom? Zarząd sukcesyjny przedsiębiorstw osób fizycznych (17 listopada)
  • Nowelizacja ustawy o CEIDG. Nowe rozwiązania dla przedsiębiorców krok po kroku (22 listopada)
  • Europejskie Huby Innowacji Cyfrowych – know-how, usługi i wsparcie z zakresu transformacji cyfrowej dla przedsiębiorców (24 listopada)
  • Program grantów na nowe projekty inwestycyjne, szczególnie istotne dla polskiej gospodarki. Na co będzie można uzyskać dotację? (29 listopada)
  • Czy efektywność energetyczna wpływa na koszt prowadzenia działalności gospodarczej? Sprawdzamy! (1 grudnia)
  • Zamówienia publiczne dla MŚP. Polityka zakupowa państwa na lata 2022-2025 pod lupą (6 grudnia)
  • Akcjonariat pracowniczy – szansa na rozwój firmy czy fikcja? (8 grudnia)

Wszystkie wideokonferencje będzie można obejrzeć pod linkiem: parp.gov.pl/idearozwojubiznesu. Udział w wydarzeniach jest bezpłatny i nie wymaga wcześniejszej rejestracji, terminy poszczególnych wydarzeń mogą ulec zmianie.

#idearozwojubiznesu

Cykl „Idea Rozwoju Twojego Biznesu” to seria spotkań online, które poruszają najbardziej aktualne tematy związane z prowadzeniem działalności gospodarczej. Zagadnienia dotyczą kwestii prawnych, ważnych regulacji oraz nowych rozwiązań w danych obszarach tematycznych.

Organizatorami tegorocznego cyklu wideokonferencji „#idearozwojubiznesu” są Ministerstwo Rozwoju i Technologii oraz Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.

Szczegółowe informacje o cyklu wideokonferencji „Idea Rozwoju Twojego Biznesu” można znaleźć na stronie PARP.

Źródło informacji: PARP

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE