Trimble i FARO podpisują umowę na dystrybucję i licencję OEM dotyczącą skanerów laserowych 3D

03.09.2012, 13:57aktualizacja: 03.09.2012, 13:57

SUNNYVALE, Kalifornia, 31 sierpnia 2012 r. /PRNewswire/ - Trimble (NASDAQ: TRMB) i FARO (NASDAQ: FARO) ogłosiły dziś, że podpisały umowę na dystrybucję i licencję OEM odnośnie skanerów laserowych 3D. W ramach umowy, FARO będzie dostarczać Trimble produkt oznaczony OEM oparty na cieszącej się powodzeniem platformie Laser Scanner Focus3D. Trimble będzie dostarczać produkt OEM poprzez swoje ogólnoświatowe sieci dystrybucji w dziedzinie geodezji i budownictwa, wychodząc naprzeciw potrzebom geodetów, przedsiębiorców budowlanych, inżynierów i specjalistów z dziedziny metod geoprzestrzennych. Częścią tego strategicznego związku będzie udostępnienie Trimble przyszłych wersji platformy FARO Laser Scanner Focus3D.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20110415/MM84316LOGO)

"Rewolucyjny teledetektor Laser Scanner Focus3D firmy FARO ma za sobą ponad 30 lat przełomowej innowacji w dziedzinie pomiarów 3D. Bardzo nam miło, że możemy nawiązać partnerstwo z Trimble, aby dalej rozwijać platformę skanera laserowego 3D na wielu rynkach" - powiedział Jay Freeland, prezes i dyrektor generalny FARO.

"Dzięki produktowi, który posiada wiele zastosowań, jest kompaktowy i ma konkurencyjną cenę, firma Faro z powodzeniem sprostała wyzwaniu postawionemu przez rynek skanerów 3D - powiedział David Fitzpatrick, główny kierownik Trimble 3D Scanning. - Jesteśmy podekscytowani, że możemy dostarczać to rozwiązanie, jako część portfolio Trimble, poprzez naszą silną, ogólnoświatową sieć dystrybucji".

Przewiduje się, że produkt OEM firmy Trimble będzie dostępny w czwartym kwartale 2012 roku.

Informacje o FARO

FARO jest najbardziej zaufanym źródłem technologii pomiaru 3D na świecie. Firma opracowuje, a także wprowadza na rynek oprogramowanie i wspomagane komputerowo urządzenia do pomiaru oraz obrazowania. Technologie firmy FARO pozwalają na wysoce precyzyjny pomiar 3D, obrazowanie i porównywanie poszczególnych części oraz złożonych struktur w procesie produkcji, a także zapewniania jakości. Urządzenia wykorzystywane są przy badaniu komponentów i zespołów, planowaniu produkcji, prowadzeniu dokumentacji dużych przestrzeni i struktur w trójwymiarze, geodezji i budownictwie, jak również w badaniu i rekonstrukcji miejsc wypadków czy miejsc zbrodni.

Na całym świecie, około 15 000 klientów korzysta z ponad 30 000 systemów firmy FARO. Światowa siedziba firmy znajduje się w Lake Mary (Floryda), jej biuro europejskie w Stuttgarcie, Niemcy, a biuro dla regionu w Azji Pacyficznej w Singapurze. FARO posiada oddziały w Brazylii, Meksyku, Niemczech, Wielkiej Brytanii, we Francji, w Hiszpanii, we Włoszech, w Polsce, Holandii, Turcji, Indiach, Chinach, Singapurze, Malezji, Wietnamie, Tajlandii, Południowej Korei i Japonii.

Więcej informacji znajduje się na stronie FARO: http://www.faro.com.

Informacje o Trimble

Trimble stosuje technologie, aby znacznie usprawnić czynności pracowników terenowych i mobilnych działających w przedsiębiorstwach prywatnych oraz w sektorze rządowym. Rozwiązania koncentrują się na zastosowaniach wymagających ustalania pozycji lub lokalizacji - w tym geodezji, budownictwa, rolnictwa, zarządzania flotą i majątkiem, bezpieczeństwa publicznego i tworzeniu map. Oprócz tego, że rozwiązania Trimble wykorzystują technologie lokalizacji, takie jak GPS, lasery i urządzenia optyczne, mogą one posiadać oprogramowanie dostosowane do potrzeb użytkownika. Aby dostarczyć użytkownikowi rozwiązanie oraz zapewnić efektywną współpracę między terenem i biurem, wykorzystywane są technologie bezprzewodowe. Założona w 1978 r. firma Trimble posiada swoją siedzibę w Sunnyvale, Kalifornia.

Więcej informacji znajduje się na stronie Trimble: http://www.trimble.com.

Źródło: FARO

KONTAKT:

Greg Richards

kierownik ds. public relations i wydarzeń

tel. +1-407-562-5036

fax +1-407-562-5222