Trzebnica: Uroczyste otwarcie nowej inwestycji

02.11.2022, 08:16aktualizacja: 02.11.2022, 08:18

Fot. UM Trzebnica
20 października 2022 r. otwarta została oficjalnie droga prowadząca z Ujeźdźca Małego do Koniowa. Inwestycję wartą ponad milion złotych wykonała firma Colas Polska z Palędzia.

Oficjalnego przecięcia wstęgi dokonał burmistrz Marek Długozima wspólnie z sołtys Ujeźdźca Małego Grażyną Łapuchą, sołtys Koniowa Agnieszką Sulikowską, Radnym Rady Miejskiej Andrzejem Janikiem, Radnym Rady Miejskiej Zenobiuszem Modliborskim, Radnym Rady Powiatu Mariuszem Szkaradzińskim, przewodniczącym Rady Nadzorczej Tarczyński S.A. Edmundem Bienkiewiczem oraz przedstawicielem wykonawcy Wojciechem Pyszniakiem.

Burmistrz Marek Długozima podkreślił zadowolenie, że udało się zrealizować tę ważną dla lokalnej społeczności drogę, która pozwoli bezpiecznie i szybko docierać do pracy mieszkańcom Koniowa, jak również dzieciom do szkoły w Ujeźdźcu Wielkim. Zadanie nie udałoby się bez zaangażowania lokalnej sołtyski Grażyny Łapuchy. Budowę drogi poprzedziło dokończenie remontu drogi powiatowej, wraz z budową chodnika od mostku w Biedaszkowie Małym do granicy powiatu trzebnickiego w Gruszeczce. Gmina Trzebnica przekazała na ten cel ponad 2 miliony zł. Wcześniej w Ujeźdźcu Małym do użytku oddana została też nowoczesna świetlica, a obecnie prowadzone są tam prace związane z budową świetlicy wraz z remizą w Ujeźdźcu Wielkim. Wszystkie te inwestycje powstają z myślą o komforcie i bezpieczeństwie mieszkańców.

Tradycyjnie dokonano też poświęcenia drogi, tym razem przez ks. dziekana Krzysztofa Dornę SDS. Słowa podziękowania do burmistrza skierowała sołtys Grażyna Łapucha -  w imieniu własnym, Rady Sołeckiej oraz mieszkańców. Podkreśliła zadowolenie nie tylko z budowy samej bezpiecznej drogi, ale także wszelkich prac podejmowanych n przestrzeni ostatnich lat przez burmistrza Gminy Trzebnica na rzecz ich sołectwa. Swoje słowa podziękowania wyraził także przewodniczący Rady Nadzorczej Tarczyński S.A. - Edmund Bienkiewicz, który w imieniu firmy Tarczyński S.A. wyraził podziękowanie za każdą poprawę infrastruktury i bezpieczeństwa regionu, a także ułatwienie dojazdu do pracy dla wielu z pracowników. Firmy Tarczyński S.A., największego pracodawcy w Gminie Trzebnica. Nowy odcinek ma ponad kilometr długości.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 02.11.2022, 08:16