Tupy dokonuje nabycia działalności elementów żeliwnych Teksid od Fiat Chrysler Automobiles

20.12.2019, 15:42aktualizacja: 20.12.2019, 15:42

Transakcja umożliwi firmom zapewnienie lepszych rozwiązań na rzecz klientów przez światowej klasy praktyki produkcji oraz badań i rozwoju, tym samym zwiększając obecność Tupy w strategicznych segmentach międzynarodowej branży środków trwałych i poszerzając potencjał wzrostu firmy w zakresie usług maszynowych i inżynieryjnych.

Joinville, Brazylia, 20 grudnia 2019 r. /PRNewswire/ -- Firma Tupy S.A. (dalej: Tupy), dostawca z siedzibą w Brazylii skupiający się na rozwoju i produkcji żeliwnych elementów strukturalnych, ogłosiła dziś podpisanie umowy na przejęcie międzynarodowej działalności żeliwnych elementów motoryzacyjnych FCA prowadzonej jako spółka podległa FCA Teksid S.p.A. (dalej: Teksid). Proponowana transakcja obejmuje zakłady produkcyjne Teksid w Brazylii, Meksyku, Polsce i Portugalii oraz udziały Teksid w spółce joint venture w Chinach, biuro inżynierii Teksid we Włoszech i biuro sprzedaży firmy w USA. Działalność Teksid związana z aluminium nie jest objęta transakcją i pozostanie w posiadaniu FCA.

Kwota, którą Tupy zapłaci FCA przy realizacji umowy wynosi 210 milionów euro z zastrzeżeniem zwyczajowych dostosowań ceny do późniejszego uregulowania. Ponadto firma Tupy udzieli bonusów i zniżek handlowych typowych w branży w związku z istniejącymi długofalowymi umowami na dostawę.

Proponowana transakcja podlega zwyczajowym warunkom realizacji, w tym otrzymaniu pozwoleń od urzędów ochrony konkurencji.

Nabycie będzie źródłem znaczących możliwości w zakresie dzielenia się najlepszymi praktykami w kluczowych procesach, co umożliwi Tupy poszerzenie działalności i lepsze zarządzanie przyszłymi wyzwaniami branżowymi. Wspólnie połączone firmy zanotowały 1,5 miliarda euro przychodu w 2018 r. i zatrudniały 20 000 pracowników.

Nowa spółka wyciągnie duże korzyści z konkurencyjnej i elastycznej bazy produkcyjnej. W połączeniu z mocnymi stronami obu firm doprowadzi to do wydajniejszego wykorzystania majątku i szybszej reakcji na cykliczność międzynarodowej branży środków trwałych. Są to kluczowe elementy tworzenia wartości dla klientów i zapewniania długoterminowego, zrównoważonego rozwoju łańcucha wartości.

Umowa skonsoliduje także obecność firmy w strategicznych segmentach globalnego rynku środków trwałych, jednocześnie znacznie zwiększając potencjał wzrostu w usługach maszynowych, montażu i inżynierii. Ponadto jest to ważny krok w kierunku rynku azjatyckiego, który charakteryzuje się znaczącymi możliwościami wzrostu.

„Teksid to firma uznana na całym świecie ze względu na jakość produktów i utalentowany zespół oraz ekspertyzę techniczną. Z przyjemnością przywitamy kolegów i koleżanki z Teksid i wspólnie będziemy budować jeszcze silniejszą firmę w przyszłości – skomentował Fernando de Rizzo, główny dyrektor wykonawczy Tupy. – Proponowane połączenie majątku, ludzi i wiedzy umożliwi znaczne zwiększenie naszych możliwości w zakresie rozwijania nowych technologii i zapewniania produktów i usług z wartością dodaną na rzecz klientów na całym świecie” – dodał dyrektor.

Transakcja ma także wzmocnić współpracę strategiczną Tupy z FCA – firma pozostanie dużym klientem połączonej grupy Tupy i Teksid po realizacji przejęcia.

Doradcy

Banco Morgan Stanley S.A. pełnił role doradcy finansowego na wyłączność Tupy natomiast bank J.P. Morgan zapewnił finansowanie przejęcia. Kancelaria Cleary Gottlieb Steen & Hamilton była doradcą prawnym Tupy.

O Tupy

Firma Tupy to brazylijskie przedsiębiorstwo specjalizujące się w rozwijaniu i produkcji strukturalnych elementów żeliwnych w złożonych rozwiązaniach metalurgicznych i geometrycznych stosowanych powszechnie w środkach trwałych w transporcie towarowym, branży budowlanej, rolnictwie i wielu innych zastosowaniach przemysłowych. Rozwiązania te przyczyniają się do podnoszenia standardów życia przez podnoszenie poziomu higieny, wody pitnej, zdrowia, zakwaterowania oraz produkcji i dystrybucji żywności. Innowacje techniczne związane z procesami produkcji i rozwoju produktów to obszar specjalizacji firmy z ponad 80-letnią tradycją. Zakłady produkcyjne Tupy znajdują się w Brazylii i Meksyku.

Źródło: Tupy S.A.

Data publikacji 20.12.2019, 15:42