ULMA CONSTRUCCION POLSKA SA (1/2024) Wstępne szacunki wybranych danych finansowych i operacyjnych Grupy Kapitałowej ULMA Construccion Polska S.A. za 4 kwartały 2023 r.

29.01.2024, 16:02aktualizacja: 29.01.2024, 16:03

Raport bieżący 1/2024

Zarząd ULMA Construccion Polska S.A. (Emitent) przekazuje do publicznej wiadomości wstępne szacunki wybranych danych finansowych i operacyjnych Grupy Kapitałowej ULMA Construccion Polska S.A. (Grupa Kapitałowa) za okres 4 kwartałów 2023 roku [w nawiasie przedstawiono dane za analogiczny okres 2022 roku].

Wstępne wyniki finansowe i operacyjne Grupy Kapitałowej za okres 4 kwartałów 2023 roku:

1) Skonsolidowane przychody ze sprzedaży: 203 725 tys. zł [200 943 tys. zł] wzrost o 1,4%

w tym:

• przychody skonsolidowane w segmencie Obsługi Budów: 156 484 tys. zł [159 333 tys. zł] spadek o 1,8%,

• przychody skonsolidowane w segmencie Sprzedaży Materiałów Budowlanych: 47 241 tys. zł [41 610 tys. zł] wzrost o 13,5%,

2) Skonsolidowana kwota EBITDA: 68 238 tys. zł [67 627 tys. zł] wzrost o 0,9%,

3) Skonsolidowany zysk netto: 20 491 tys. zł [14 455 tys. zł] wzrost o 41,8%

4) Pozycja gotówkowa netto (gotówka pomniejszona o kredyty i powiększona o udzielone pożyczki): 52 994 tys. zł [57 403 tys. zł], spadek o 7,7%.

Działania handlowe w IV kwartale 2023 roku, zarówno u Emitenta, jak i w spółkach wchodzących w skład Grupy Kapitałowej, przyniosły odwrócenie ujemnej dynamiki przychodów uzyskanych po 3 kwartałach 2023 roku. Pozwoliło to ostatecznie osiągnąć wzrost łącznych przychodów ze sprzedaży o 1,4% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

Nieznaczny ubytek przychodów w segmencie Obsługi Budów (spadek o 1,8%) pokryty został z nawiązką poprzez znaczący przyrost przychodów w segmencie Sprzedaży Materiałów (wzrost o 13,5%).

Z geograficznego punktu widzenia wartym podkreślenia jest dynamiczny wzrost przychodów Grupy Kapitałowej w IV kwartale 2023 roku w eksporcie, a zwłaszcza na rynku ukraińskim, gdzie pomimo wciąż trudnej sytuacji, udało się pozyskać kilka kontraktów na dostawę sprzętu szalunkowego potrzebnego do budowy obiektów strategicznych w tym państwie.

Na rynku krajowym spadki w segmencie Obsługi Budów dla budownictwa kubaturowego - mieszkaniowego zostały zrekompensowane rosnącymi przychodami w segmencie budownictwa inżynieryjnego - drogowego (budowa mostów i wiaduktów).

Tym samym Grupa Kapitałowa w całym 2023 roku wypracowała podobny poziom EBITDA co rok wcześniej.

Znaczący wzrost zysku netto w 2023 roku (wzrost o 41,8%) to efekt niższej niż w poprzednim roku amortyzacji.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz