UOKiK: II faza postępowania: Agora - Eurozet (komunikat)

27.11.2019, 12:19aktualizacja: 27.11.2019, 12:19

- UOKiK informuje:

II Faza postępowania: Agora - Eurozet

- UOKiK skierował do drugiego etapu postępowanie w sprawie przejęcia spółki Eurozet przez Agorę.

- W tej sprawie konieczne jest przeprowadzenie badania rynku.

Wniosek o zgodę na transakcję wpłynął do UOKiK 28 października. Agora stoi na czele grupy kapitałowej, która zajmuje się głównie działalnością prasową, wydawniczą i radiową, a także sprzedażą reklam. Eurozet m.in. produkuje i nadaje programy radiowe (np. Radio Zet), sprzedaje czas reklamowy, a także zarządza serwisami internetowymi.

Działalność uczestników koncentracji pokrywa się na kilku rynkach, m.in. rozpowszechniania programów radiowych i reklamy internetowej, dlatego konieczna jest ich analiza.

- Musimy m.in. ustalić udziały Agory i Eurozet na poszczególnych rynkach, porównać je z siłą ich konkurentów i sprawdzić, czy rywalizacja przedsiębiorców ma charakter lokalny czy ogólnopolski – mówi prezes UOKiK Marek Niechciał.

Rozpoczęcie drugiego etapu postępowania nie przesądza o rodzaju decyzji, jaka w przyszłości zostanie wydana. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów może wyrazić zgodę (bezwarunkową lub warunkową) na koncentrację albo zakazać jej przeprowadzenia. Na tym etapie spółka może również wycofać wniosek. Zgodnie z prawem antymonopolowym, UOKiK w takiej sytuacji obligatoryjnie umorzy prowadzone postępowanie, a zgłoszona koncentracja nie dojdzie do skutku.

Informacje dodatkowe

Zgodnie z ustawą o ochronie konkurencji i konsumentów postępowanie w sprawach koncentracji jest dwuetapowe. Pierwszy etap trwa do miesiąca. Natomiast w sprawach szczególnie skomplikowanych, w których istnieje prawdopodobieństwo istotnego ograniczenia konkurencji lub wymagających badania rynku, postępowanie może trwać dłużej.

Na stronie internetowej UOKiK zamieszczane są informacje na temat wszystkich prowadzonych przez urząd postępowań antymonopolowych w sprawach koncentracji. Więcej informacji o zasadach koncentracji przedsiębiorców w przygotowanym specjalnie opracowaniu.

ryb/ amac/

Data publikacji 27.11.2019, 12:19